Un comentariu

rotatia pe aparate

Cum va spuneam, munca in laborator presupune rotatia pe aparate si sectiuni, cel putin in laboratoarele mici si mijlocii. In laboratoarele mari, unde volumul de munca e altul si laboratoarele sunt specializate pe sectiuni separate, am inteles ca nu se rotesc angajatii. Mie mi se pare plictisitor asa, dar o fi chestie de obisnuinta.

De mult ma pregateam sa scriu un astfel de post, incerc sa fiu cat mai concisa si explicita. 🙂

Rotirea se face intre Biochimie, Hematologie, Prelevare de sange, Primirea probelor, Coagulare, banca de sange. La fiecare sectiune de mai sus, lucreaza in general cate o persoana. Exceptie sunt prelevarea de sange unde sunt doua persoane, dintre care una e asistenta medicala si nu se roteste niciodata, nu are cunostinte sa lucreze la aparate, primirea probelor unde lucreaza 3-4 persoane si banca de sange unde sunt mai multe (depinde de zi, daca e si zi de donare, atunci sunt mai multe de 4, cate sunt de obicei). Rotirea se face zilnic, desi e posibil sa lucrezi mai multe zile la rand pe aceeasi sectiune. 
Mai e o sectie care in alte spitale nu exista separat, nu tine de laborator ci de sectia de bolnavi de inima. Aici in Visby insa e in laborator si e o persoana care lucreaza acolo. E vorba de sectia Waran, waran fiind un medicament anticoagulant care se administreaza sub control al sangelui (din punct de vedere al coagularii) persoanelor care sufera de aritmii, tromboze, infarcturi, etc. Exista un program national de control al pacientilor carora li se administreaza Waran. Toti sunt chemati regulat la analize de sange si in functie de rezultate li se reface periodic tratamentul. Pacientii sunt in risc de sangerare permanenta, primesc instructiuni speciale in ceea ce priveste riscurile la care sunt supusi si au la gat un medalion pe care trebuie sa il poarte mereu, medalion care spune in caz de accident ca e patient sub tratament cu Waran. 
Pentru cei interesati, medicamentul se mai numeste Warfarin
Sectiunea biochimie are doua aparate identice (pe numele lor Bull si Bill) de la firma Abbot si care lucreaza alternativ. O zi unul, cealalta zi altul. Aparatele astea mi-s tare dragi, a fost prima sectiune unde mi s-a permis sa muncesc dupa primirea de probe, avand in vedere ca sunt chimista de meserie. Sunt identice, se numesc Architect ci8200 si arata asa:
Analizeaza deopotriva analize chimice si imunologice, dar si virologice (teste HIV, sifilis, rubeola, HTLV). 
 Sectiunea Hematologie e cuplata cu sectiunea Coagulare aici in Visby, in alte laboratoare sunt separate. De obicei lucreaza o singura persoana. Acum, pentru ca au primit noua jucarie Sysmex pe care imi fac si eu lucrarea de diploma si vi-l aratam intr-un post precedent, sunt zilnic doua persoane pe Hematologie+Coagulare. E inca perioada de invatare pe aparat si ia ceva timp. Asadar Sysmex e jucaria 🙂 pe hematologie si tot Sysmex sunt si cele de pe coagulare. 
Sysmex CA-1500 pe coagulare: 
Cele doua aparate de pe coagulare lucreaza si ele alternativ, o zi unul, o zi altul. Au si ele nume, dar nu le stiu, am lucrat putin de tot pe ele. 
Pe sectia Hematologie sunt microscoapele la care se studiaza sangele, in cazul in care aparatul spune asta sau personalul considera ca trebuie sa vada la microscop celulele, sa le numere. Aici vin probele le malaria de ex., sediment in urina, si tot ce e de microscop. 
Tot pe hematologie e si aparatul cu care m-am jucat luna dinainte de examenul de diploma, cand am fost in practica si va spuneam ca ma ocup cu analizele de diabet. Aparatul analizeaza hemoglobina A1c care se mai numeste si hemoglobina glucata (glycated in engleza) si e o analiza utilizaza ca un screening la nivel national, prin care se urmaresc bolnavii de diabet si felul in care tratamentul primit mentine nivelul de glucoza la o anumita limita. Pentru ca pe termen lung, nivelul ridicat al glicemiei provoaca complicatii care reduc semnificativ lungimea si calitatea vietii. 
Instrumentul se numeste BioRad D-10 si e iar unul din favoritele mele. E mic, compact, isi face treaba foarte bine si e performant. 
Fotografia e facuta de mine, e originala din laborator. Am folosit-o la prezentarea in Power Point de dupa practica. 
Tot in zona Hematologie/Coagulare e si aparatul care analizeaza gazele din sange :). Nu stiu sa ii spun altfel, accept corecturi cu placere, in suedeza e „blodgas” instrument. Cu acesta se analizeaza presiunile partiale ale oxigenului si bioxidului de carbon din sange, dar si pH-ul, bicarbonatul standard, lactat, anumite hemoglobine si ionii liberi de calciu. 
Aparatul se numeste ABL-800-flex:
E folosit mai des de catre cel care raspunde de probele de la urgenta. E foarte des folosit pentru bicarbonatul standard si pentru a vedea nivelul de oxigen din sange la noi nascuti. 
Trebuia sa incep cu sectiunea Primire probe, caci acolo e inceputul laboratorului de fapt. 🙂 La primire probe e munca intensiva mereu. Cam ce e de facut intr-o zi: vin probe atat de la prelevare, unde vin bolnavi trimisi de la policlinici dar si probe de la bolnavii de la urgente sau cei internati in spital. Pentru probele venite de la urgente trebuie dat raspuns urgent, in max. 2 ore. O persoana se ocupa numai de ele, le inregistreaza, le analizeaza, valideaza rezultatele. Daca are multe (intervine si microscopie de ex) si nu se poate ocupa singura, cere ajutor unei alte persoane care e „resursa” adica asta face in laborator in ziua respectiva: ajuta unde e nevoie de ajutor. 
Restul persoanelor de la primire probe inregistreaza probele in sistemul laboratorului, o parte de probe se centrifugheaza, altele se trimit direct la analize. Persoanele raspunzatoare pe fiecare sectie vin si isi iau vacutainerele de analizat de la primire probe, care sunt selectate si asezate pe sectiuni de personalul de la prelevare. Tot aici se impacheteaza si trimit spre alte laboratoare(in general toate merg la Karolinska in Stockholm) probele care nu se analizeaza in Visby. O parte se timit la temperatura camerei, altele trebuie trimise inghetate, in gheata carbonica. Exista metodologie speciala, trebuie verificata fiecare eprubeta, vazut daca trebuie congelata inainte de trimitere, apoi remisurile trebuie trimise electronic sau nu…e o munca laborioasa si care necesita atentie multa. 
De doua ori pe zi vin lazile cu probe de la dispensarele de pe insula, in Visby fiind singurul laborator de analize medicale de pe insula. Acestea trebuie desfacute, probele comparate cu remisurile, inregistrate in sistem, centrifugate, analizate. 
Tot aici la primiri probe se analizeaza testele rapide de urina si de hemoglobina in scaun, precum si osmolalitatea in ser si urina.
Pentru testul rapid de urina avem un aparat micut de la Siemens, care in 40 secunde iti afiseaza rezultatul pentru 7 parametri in urina: eritrocite, leucocite, nitriti, pH, glucoza, albumina,si proteine. 
Pentru osmolalitate folosim un osmometru Fiske:
Aparatele de pe sectiuni sunt legate direct la computere si rezultatele probelor merg acolo. O parte din ele sunt cu autovalidare, altele nu si atunci cel care lucreaza in ziua respectiva pe sectiune trebuie sa vada rezultatele si sa le valideze sau nu, in functie de cum judeca daca aparatul functioneaza corect, daca au fost analizate controalele zilnice, validate, etc. Sunt multi factori in joc si trebuie sa fii bine pregatit, sa cunosti instrumentul, sa stii ce erori pot aparea astfel incat sa stii cu siguranta ca rezultatele ce le validezi sunt cele corecte (chiar daca nu sunt normale). 
Despre banca de sange intr-un post separat. Peste o luna imi voi incepe pregatirea si munca acolo, nu am lucrat inca. Tot ce am vazut a fost in Västervik in doua saptamani de practica. 
In speranta ca am elucidat (sau nu :)) putin misterul a ceea ce face un BMA intr-un laborator, va doresc o saptamana frumoasa! 

One comment on “rotatia pe aparate

  1. Lol Bull si Bill:)))
    Foarte interesant ce-ai povestit [flo]

    Oana_B

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: