9 comentarii

competente noi

Pana acum am lucrat pe partea de biochimie, hematologie, anticoagulare, primire probe si pe banca de sange a laboratorului. Lucrez in continuare prin rotatie pe sectiunile de mai sus. Este obligatoriu sa imi mentin competenta pe ele, ca sa lucrez seri si weekenduri, asta intra in rutina de lucru.

De cateva saptamani a aparut un post nou pe Waranmottagningen. Dar ca sa intelegeti ce inseamna, va voi povesti putin. In romana se numeste Warfarina si este un medicament ce are efect anticoagulant. Se recomanda pentru a preveni tromboza si tromboembolia (cheaguri de sange care apar in cazul circulatiei deficitare a sangelui care blocheaza arterele subtiri ducand la embolii) dar si in cazul unor probleme cardiace (fibrilatii arteriale), in cazul in care pacientul are valve mecanice si altele. Warfarina actioneaza ca inhibitor al Vitaminei K ce are un rol important in procesul de coagulare a sangelui. Asadar sangele devine mai subtire, timpul de coagulare mai lung si astfel riscul de formare de cheaguri se micsoreaza.

In Suedia in spitale, cu exceptia a doua (din ce stiu eu)-cel de pe Gotland si cel din Norrköping parca-pacientii cu tratament de Warfarina (Waran in Suedia) sunt preluati de Clinica de Inima (Hjärtmottagningen) si urmariti de ei. Pe Gotland insa, exista o clinica ce se numeste exact asa, Clinica de Waran, care tine de laboratorul unde muncesc. Acolo lucreaza doua femei permanent, una dintre ele e asistenta medicala si lucreaza numai acolo, cea de a doua e tot asistenta dar mai lucreaza si pe prelevare de sange si pe banca de sange. De regula e nevoie de 2 persoane pe clinica, e mult de lucru. In plus, mai sunt 2 sau 3 persoane din laborator, BMA de meserie, care au invatat si ele pe Waran si lucreaza in caz ca una din cele doua permanente sunt in concediu sau sunt bolnave (se poate intampla desigur sa fie deodata). Atunci cele care stiu sa lucreze pe Waran, preiau locurile de acolo pentru perioada cand cele doua asistente lipsesc. Acum iese la pensie una din colegele BMA ce era rezerva pe Waran si in locul ei a fost scos un post dar nimeni nu are competenta pe Waran, BMA din alte parti ale Suediei ma refer, pentru ca nu exista clinica asta legata de laborator. Apoi a fost anuntat postul intern, adica pentru angajatii laboratorului, dar tot asa, nimeni n-a dorit.

Ei bine, pana la urma am zis ca vreau sa vad o zi cum e sa lucrezi acolo. E numai munca de computer, de preluat rezultatele analizelor de coagulare si in functie de acestea se ajusteaza cantitatea de Waran pe care pacientul o ia saptamanal. Exista un program pe computer, dar felul in care se ajusteaza doza e facuta manual. Adica trebuie sa stii in functie de rezultatul recent si rezultatele anterioare cum sa ajustezi dozajul, asta face persoana ce lucreaza acolo.

Ce pericol exista in cazul in care subdozezi – risc de formare de cheaguri si embolie. Iar in cazul supradozarii – sangele isi pierde prea mult capacitatea de coagulare si exista mare risc de sangerare puternica. De asta in cazul unui rezultat al analizei de coagulare (se numeste PKI la noi-protrombina) prea mare, ceea ce inseamna ca exista risc de sangerare, se reporteaza direct asistentei de pe Waran care suna pacientul acasa si il anunta de risc, ajustandu-i in acelasi timp doza de Waran si programeaza pacientul sa vina peste cateva zile din nou la analize. Pacientii care sunt pe tratament cu Waran, vin regulat, la intervale stabilite tot de Clinica de Waran sa lase probe de anticoagulare.

Apoi mai e de munca cu pacientii care sunt pe tratament cu Waran si au nevoie de operatii, interventii medicale de tot felul (gastroscopii, coloscopii, vizite la dentist), de ajustat in jos si apoi in sus doza de Waran.

Pacientii sunt anuntati printr-o scrisoare acasa, de doza de Waran pe care trebuie sa o ia zi de zi pana la urmatoarea vizita la analize si data la care trebuie sa faca aceasta vizita. In acelasi timp sunt pacienti la care nu ajunge posta la timp si ei sunt nelinistiti, suna la Waranmottagningen si noi trebuie sa le spunem dozajul.

De lucru e mult, nu ai timp de respiro, doar de pauza de cafea de dimineata (atunci telefonul e inca inchis, se deschide la ora 10), de masa de pranz (e inchis telefonul o ora) si dupa ora 16. Totul tine de o buna organizare, de cunoasterea rutinelor, a muncii ce o ai de facut.

M-am inscris ca vreau sa invat pe clinica, o sa incep sa invat saptamana viitoare. Iar apoi, din cand in cand, o sa lucrez si pe Waranmottagningen, o noua competenta. Cu asta, am scapat deocamdata de a incepe sa lucrez nopti, era prevazut in saptamana de dupa Paste.

9 comments on “competente noi

  1. Bafta multa, Miha! Suna interesant ce povestesti tu acolo! E o competenta noua, o responsabilitate, dar cu siguranta ca te vei descurca.

  2. ce lucruri interesante faci tu acolo. cred ca daca auzeam de asa ceva acum vreo 7-8 ani, pe drumul asta mergea. daca eram si linstita cum sunt acum.

    • da, chiar interesante, ma bucur in fiecar zi ca am facut scoala, chiar daca acum trag dupa ea…dar va trece si perioada asta nasoala.

  3. Dupa cum te stiu eu de exacta, cred ca ti s-ar potrivi ca o manusa! Succes mult!!! Ma bucur pentru tine!

  4. e f. interesanta procedura de acolo, si eu sunt impresionata! Nu am mai auzit niciodata de asa ceva.
    Daca tu crezi ca ti s-ar potrivi, incearca!

    • Da, nu stiu in Ro cum e, stiu ca se trateaza cu warfarina si in Ro si cu alte anticoagulante. Insa cred ca sunt medicii care fac asta, chiar nu stiu. Nu va fi numai incercare, ca m-am inscris deja sa incep si acolo, deci va fi in viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: