277 comentarii

informatii suedia

Aici gasiti informatii despre cum cautati chirie in Suedia, despre cum puteti invata limba si altele…
Daca informatiile necesare nu sunt aici, intrati si la About. Ma puteti contacta de asemenea la adresa de email: salmi.suedia@yahoo.com .
Pagina va fi updatata pe masura ce vor aparea intrebari si interes asupra altor probleme .
Succes!

Chirii: gasiti un google cautand dupa „hyra lägenhet” si adaugati localitatea care va intereseaza. Cred ca merge cautarea si in engleza pentru nevorbitorii de limba suedeza.

personnummer: va pot spune numai din experienta mea personala: am venit in Suedia pentru ca sotul meu a primit contract de munca si asa am primit cu totii personnummer suedez. Altfel am inteles ca se poate si daca demonstrezi ca ai cu ce te intretine un an de zile dar nu stiu pasii…
Pentru informatii suplimentare puteti accesa site-ul.

limba: se invata la SFI la Komvux sau alte scoli cum ar fi Lernia.
Un link de folos pentru incepatori in limba suedeza. Un site unde puteti citi stiri in suedeza usoara(lätt läst) e : http://www.8sidor.se

informatii despre conditiile de recunoastere a diplomelor de studii superioare:
Qualification recognition

informatii despre recunoasterea diplomelor de medic(sau alta meserie in domeniu) in Suedia daca ai o diploma in UE:
application for swedish licence to practice

informatii despre daca doriti sa munciti in Suedia:
work in sweden

informatii despre recunoasterea diplomei de liceu (necesara incrierii la facultate):
recunoasterea diplomei de liceu

informatii despre inscrierea la facultate in Suedia:
facultate

Cum am invatat eu suedeza? La Komvux, program normal. Apoi cautand si primind practica, e foarte important contactul direct cu suedezii, zi de zi. E ca o munca dar gratuita, beneficiul fiind invatarea limbii, gratis :). Practica s-a transformat in primul job de vara(sommarjobb) si de acolo la vikariejobb pe o perioada de multe luni. Puteti citi totul intrand la home si selectand la categorii „scoala”, apoi mergeti in jocul paginii si cu older posts mergeti pana la prima postare…undeva in ianuarie 2008 gasiti prima postare despre scoala, despre prima mea zi la SFI. Si apoi drumul…
Mult succes tuturor care trec pe aici!

277 comments on “informatii suedia

  1. Interesanta pagina asta. Nu am apucat sa citesc tot blogul, dar poate ai tu mai mult timp sa-l citesti pe al meu. De aproape 3 ani de zile de cand sunt in Canada cu sotia incerc si eu sa ofer oamenilor o imagine cat mai realista despre cum este in Canada. Multi au o imagine idealista despre traitul in Canada, ceea ce nu este neaparat adevarat. Peste tot, in orice tara straina e greu, dar trebuie sa nu te lasi doborat niciodata, desi momentele astea o sa vina inevitabil.

    Numai bine,
    Ionutz

  2. Buna,gabriela e numele meu si,nu doresc sa fac vre-un comentariu ci sa intreb,ce se sarbatoreste in suedia in acest an pe data de 21/10?…E o sarbatoare protestanta? Am inteles ca ziua e declarata nelucratoare. Un raspuns sau un link de unde as putea afla ar fi foarte cool.
    multam fain,gabriela.

    • Buna Gabriela! Nu este nicio sarbatoare azi, e zi normala de lucru. M-am uitat si in calendar si in afara de a fi ziua celor care se numesc Ursula nu scrie nimic altceva. Nu stiu de unde ai auzit ca ar fi ceva sarbatoare…

  3. Buna!
    Sunt Anca si ti-am citit cu placere impresiile despre Suedia, noua voastra casa. Suntem medici amindoi si avem un baietel de aproape 3 ani; dorim sa ne stabilim in Suedia, nu neaparat intr-un oras mare – chiar am prefera un oras mai mic, mai linistit. In speranta ca o sa imi raspunzi, doresc sa iti adresez cateva intrebari.
    Care e atitudinea lor fata de straini si in particular fata de romani ? Cam cat costa chiria intr-un apartament decent de 2-3 camere ? Exista in Suedia si spitale „mai de mana a doua” ?(nu stiu cat e de adevarat, insa am auzit de cineva care printr-o firma de recrutare a nimerit intr-un spital in care majoritatea medicilor nu erau suedezi, iar pacientii erau preponderent imigranti…) Ce specialitate are sotul tau si ce competente avea la plecarea din tara ? Cum este, in mare, programul lui de lucru (nr de ore de munca, nr de garzi, nr de paturi, etc) ? In cat timp se obtine cetatenia suedeza ?
    Iti multumesc. Cu bine, Anca

    • Buna Anca! Ca sa ajungi sa profesezi in Suedia ca medic ai nevoie sa stii limba suedeza si de cineva sa te recomande, de obicei asta fac firmele de recrutare. Nu stiu cum se merge ca aplicant singur, adica sa aplici tu personal la posturi scoase libere, pentru ca venind din sistemul romanesc care difera foarte mult de cel suedez, va trebui sa treci printr-o perioada de acomodare care in general e de 6 luni dar poate fi si mai lunga. Eu recomand sa luati legatura cu firmele de recrutare din Ro care au legaturi cu firme suedeze, pentru medici in Suedia.

      Acum sa iti raspund la intrebari. Tot ce stiu e experienta mea personala, daca altii au avut alte experiente, e posibil.
      Atitudinea lor fata de emigranti in general e deschisa, cu exceptiile de rigoare. 🙂 Fata de romani,nu am observat ceva special. Noi locuim pe o insula, populatia e mica si emigranti putini…ne-au acceptat fara rezerve, cu placere. Nu am simtit cu nimic ca suntem priviti altfel. Retinere exista ca in fata oricarui strain, dar depinde si de tine ca individ cat esti de prietenos, deschis…ei accepta cu placere prietenii noi.
      Chiria depinde mult de la zona la zona, oras mare sau mic. Iti recomand sa urmezi sfatul meu de pe pagina aceasta, unde am scris de chirii. Exemplul nostru: cat am locuit in apartament, ne-a costat 5500 coroane(acum 4 ani) la care s-a adaugat curentul, telefonul si internetul. Apa, caldura, gunoiul si alte cheltuieli erau incluse in cei 5500.
      Eu nu am auzit de spitale de mana a doua, dar nu neg ca ar fi posibil. Poate in Malmö sau Stockholm unde sunt cartiere de emigranti, sa fie asa ceva. Dar cum spuneam, nu am auzit.
      Sotul meu e internist, era medic specialist la plecarea din tara. Nu a muncit direct ca specialist aici insa, a durat o perioada in care a trebuit sa se acomodeze, sa aprofundeze limba(o invatase la nivel mediu in Ro) si sa dovedeasca ce stie. Acum face a doua specializare, gastro.
      E greu sa iti spun programul lui de munca, e diferit decat in Ro. Munceste si pe sectie(medicinavdelnigen) dar mai mult pe motagningen, pe endoscopie. Saptamana normala e 40 de ore dar poate avea garzi(e greu sa iti spun cate…daca socotesc cam 5-6 seri/nopti la telefon si doua- o sambata si o duminica pe luna). Astea sunt diferite total fata de Ro, am sa incerc sa iti explic…aici toate garzile se fac la urgenta, nu exista garzi pe sectie, iar el ca medic specialist face de garda „in spate” bakjour in suedeza. Adica e de garda la telefon, acasa. Adica garda incepe la ora 16.30 cand merge la urgenta sa vada ce e pe acolo…daca sunt multi, ramane sa ajute pana se decongestioneaza. Apoi vine acasa dar e sunat la telefon daca cel care e de garda in spital are probleme, nelamuriri…uneori merge daca e nevoie la spital. Ori pentru ca sunt multi pacienti, ori pentru ca e ceva caz la care cel de garda nu se descurca. Garda se termina a doua zi la ora 8 cand merge la munca.
      La inceput, in primii doi ani a facut garzi de noapte in spital, ca primärjour ca sa se obisnuiasca cu sistemul. Dar specialistii nu prea fac garzi in spital, numai la telefon. Dar daca e de garda la tf sambata sau duminica atunci garda incepe la ora 9 dimineata, cand merge la spital pentru ca are alte indatoriri(impartit bolnavii pe sectii de ex.). De obicei revine acasa in jur de ora 18 dar si mai tarziu, chiar si pe la 22-23, depinde de zi. Garda de sambata sau duminica e de 24 de ore…ziua la spital si noaptea acasa la telefon. Pentru asta primeste o zi limera saptamana care urmeaza. De ex, acum pentru garda de azi, va fi liber vinerea care vine.
      Nu stiu sa iti spun cati bolnavi are pentru ca nu am auzit de asa ceva…sectiile aici sunt mici, bolnavii putini si cum spuneam, nu munceste mereu pe sectie. Cand o face, atunci e pe toata sectia cu alti medici impreuna…nu prea stiu exact aici. Daca doresti amanunte, il intreb cand vine acasa(acum e de garda si inca e la spital).
      Cetatenia suedeza se obtine dupa 5 ani daca vii cu contract de munca.

      Intra si la sectiunea About din blog, sunt si acolo discutii care te pot ajuta.

      Mult mult succes! Daca mai ai intrebari si te pot ajuta, cu drag. 🙂

  4. Iti multumim din suflet pentru lamuririle prompte si „in extenso”. Am uitat sa-ti precizez (la capitolul prezentare): eu am 2 specialitati internist si pneumolog iar sotul meu e gastroenterolog, avem 40 si respectiv 35 de ani. As dori sa te mai intreb cate ceva.
    Aveti cumva vreo informatie despre firma de recrutare numita EGV ? Exista cumva o varsta limita de la care ei sa nu te mai accepte ? Sotul tau este multumit d.p.d.v. profesional ? Din experienta acumulata pana in prezent, poti vorbi si de dezamagiri – si daca da, care ar fi acelea ?
    Iti multumesc inca o data. Cu siguranta voi reveni sa mai vorbim.
    Anca

    • Cu mare placere Anca! Raspund in masura in care stiu si eu. Locuind pe Gotland e putin aparte fata de continent, lumea mai amabila, mai draguta…o spun chiar ei, suedezii. Asadar punctele mele de vedere pot fi subiective :).

      Nu, din pacate nu stim nimic de alte firme de recrutare in afara de Procer cu care a avut sotul meu contract si care s-au comportat exemplar.
      Varsta limita nu am auzit…sotul meu avea 40 de ani cand am venit incoace, a fost primit fara retineri. Varsta de pensionare aici e 65 de ani atat la femei cat si la barbati, asa ca are ani multi inainte :). La fel si voi. 🙂
      Da, sotul meu e multumit d.p.d.v. profesional.
      Nu, nu putem vb de dezamagiri. Dar parerea mea este ca asta e foarte personal. Ceea ce pentru noi e pozitiv pentru altii poate fi negativ. Depinde de „bagajul” cu care vii incoace, de asteptari, de personalitatea fiecaruia…in plus depinde mult de mediul in care ajungi. Pentru ca si aici sunt oameni si oameni. Cum spuneam, insularii sunt diferiti fata de continentali in ceea ce priveste amabilitatea si bratele deschise. Iar in Stockholm am inteles ca e cel mai „nasol”. Lume multa, concurenta mai mare. De unde mai apare invidia, concurenta(uneori si neloiala poate)…Recent am corespondat putin cu o doctorita venita de cateva luni in Suedia care era foarte dezamagita de tot: sistem, mediu, colegi-foarte invidiosi si fara scrupule. De asta spun ca dezamagirea aceasta e foarte personala.

      Sigur, cu cea mai mare placere povestim.

      Voi in ce stadiu sunteti cu limba? sa nu va speriati daca la inceput e greu, dupa ce ajungeti aici va fi mult mai usor…Cam pe cand preconizati sa veniti?

      Iar baietelul se va acomoda fara probleme, asta daca cumva va faceti griji pentru el :).

      Cu drag, mai vorbim.

      • Draga Salmi,

        Iti marturisesc ca in ultimul an am tot cochetat cu ideea de a pleca din tara; am tot sovait pana acum pentru ca in ultimii am aflat de fel de fel de exemple de medici (atat din auzite dar si cunoscuti de-ai nostri), care au plecat „in afara”, insa care, din varii motive, nu au reusit si astfel au fost nevoiti sa revina; bineinteles, am auzit si de succese depline, dar din pacate mai putine.
        Pana la urma, in afara de determinarea fiecaruia, cred ca reusita mai depinde si de un dram de noroc (asa cum ai spus tu, de exemplu, de mediul in care ajungi).
        Hotararea de a pleca sa muncim si sa ne stabilim in alta tara am luat-o de curand. In cel mai scurt timp vom contacta firma de recrutare pentru a ne depune CV-urile.
        Din pacate, viitorul aici nu arata deloc roz, atat pentru noi, cat si pentru copilul nostru – asa ca ne-am hotarat sa facem ceva concret in aceasta privinta. Asa cum ati procedat si voi, si noi ne-am orintat catre o tara nordica, pentru simplul motiv ca acolo viata pare sa sa decurga dupa reguli normale si cel mai bine puse la punct.
        Cautand informatii pe net, am dat si de blogul tau. Citind ceea ce ai scris, mi-am zis: iata un exemplu palpabil de reusita deplina. Felicitari din toata inima pentru ceea ce ati realizat ! Din modul in care scrii, transpare cu usurinta faptul ca esti linistita si multumita.
        Inchei cu o rugaminte – as dori foarte mult, daca esti de acord, sa continuam sa tinem legatura si prin intermediul mail-urilor noastre.
        Imi exprim speranta ca vei fi de acord si astept cu nerabdare un semn de la tine.
        Cu prietenie si sinceritare,
        Anca

        • Sigur, cu cea mai mare placere. Poti sa imi scrii oricand pe emailul de la inceputul paginii. 🙂

          Cu drag.

          • Buna salmi scuza de dranj.ma numesc ŕasoul si sunt medic specialist dermatolog si Stam in dubai cu familia.si lucrez ca medic specialist in emirate..acuma cateva zile am fost in danemarca si soedia pt conferinta de dermatologia.m-asi tenta sa vin si sa lucrez ca medic dermatolog In soedia.am nevoia de niste sfaturi.e-mailu meu este dermatorasool@yahoo.com.daca poti sa ma ajuti care sunt procedurile.sunt ceateni romani si sotia este nutrionista in dubai.multmesc mult

      • Hello

        Poti sa-mi dai o adresa a celor de la „Procer”? Ne intereseaza detalii, si am vrea sa luam legatura cu ei.

        Toate cele bune si salutari din RO

  5. Salutari din nou. Sa stii ca te-am contactat pe mail chiar din data de 26 oct, insa din pacate am tastat gresit adresa; abia azi am observat greseala si am rectificat-o; scuze de intarziere. Anca

  6. Iti doresc mult succes ! (si putina bafta… niciodata nu strica)

  7. Felicitari pentru izbanda ! Pe cat de neplacuta este senzatia dinaintea unui examen preconizat a fi greu, pe atat de minunat este sentimentul de eliberare dupa ce ai trecut cu bine de el… Pacat ca aproape intotdeauna timpul „necesar” sarbatoririi este cam scurt, si asta pentru ca incepe alt modul… Concluzia este una singura – un creier in care cunostintele sunt asezate „pe sertare” raspunde intotdeauna cu brio in fata oricarei solicitari. Mult succes in continuare !
    Anca

    • Oh Anca, nu stiu daca sertarele sunt chiar atat de bine organizate…desi ma straduiesc…
      Da, eliberarea a fost ieri. Azi deja incep sa ma incarc, cu alta materie. Asta e, o lupta pana la sfarsit!

  8. Ce bine arata blogul tau cu noua fata… e…neat asa, imi place foarte mult!
    Voiam doar sa completez la primul post, in legatura cu chiriile, cel putin din experienta (nefericita) de pana acum a mea: foarte greu sau deloc gasesti sa inchiriezi ceva daca nu ai personnummer! Deci nu va entuziasmati…. eu inca mai caut (si caut de o gramada de timp):(
    Iar la Komvux ca sa te inscrii trebuie sa ai personnummer. Iar ca sa ai personnummer trebuie sa ai ori un contract de munca, ori sa faca cineva un fel de dovada pentru tine, ori sa ai dovada ca esti „person with own funds”. Ce inseamna asta…. astept raspunsul de la migrationsverket si revin cu suma 🙂

    • Rox,
      ai ptimit raspunsul? care e suma necesara?
      eu am personnumer, contract, chirie etc dar as dori sa ajut niste prieteni.
      Multumesc!

      • Da, l-am primit. Mi-au zis nimic, adica ceea ce stiam si eu. Ca nu e o suma standard, ca se calculeaza in functie de mai multi parametri, ca trebuie sa ai o sursa de venit constanta (gen bursa, pensie, etc…) si ca trebuie sa faci dovada cu extrase de cont.

    • Felicitari pentru acest blog si Dumnezeu sa fie alaturi de toti oamenii de bine car ajuta cu orice informatie. Eu nu am avut ocazia sa va gasesc anul trecut cand am stat 7 luni in Malmo. Sotul meu,ca si Adrian fusese angajat cu contract nedeterminat pe un post de mecanic auto la Lund. .Patroni erau asociati un suedez si un arab , I-au depus toate actele la Arbetsformedilngen a primit numar personal apoi a primit buletinul lor id-kurt. dupa sarbatorile de paste in 2013 am hotarat sa incepem o viata civilizata in malmo si am plcat si eu. Incurajata de faptul ca el avea acte si contract de munca legal mi-am depus formularul la skatte pentru numar personal facand dovada casatoriei, dupa o saptamana am primit o hartie prin care se cereau niste lamuriri cu privire la contractul sotului.El i-a solicitat angajatorului sa-i dea raspunsul scris pentru Skatte si acestia l-au plimbat cu vorba spunand ca au niste datorii la Skatte dar sa aiba rabdare ca in octombrie se rezolva.pana in octombrie a fost platit din mana si in momentul cand sotul meu a vazut ca se tergiverseaza lucrurile a insistat sa-l puna in legalitate s-au descotorosit de el spunand ca nu mai au nevoie de el. Nu mai punem la socoteala ca el are 20 ani experienta de mecanic auto si Facultatea de inginer auto iar eu sunt kinetoterapeut si abia asteptam sa intru sa-mi iau atestatele de limba suedeza si sa ma integrez acolo.In iarna am facut sarbatorile in RO si in Ianuarie el a plecat singur sa-si incerce norocul pentru ca mie imi place meseria mea si acolo daca nu stii suedeza e greu de practicat.Daca stiti pe cineva care are nevoie de mecanic auto pentru Service autoturisme va rog anticipat sa-mi scrieti. Inca o data multumesc pentru acest blog si astept raspuns, Doamne ajuta.

      • de ce traioesc bine oamenii in Suedia? raspuns: pentr uca nu sunt naivi, nu se incred in Zei cum o fac romanii, romanii cersesc ajutorul divin, sa ii ajute… sa le dea… ne dreseaza bine biserica, noi tot amarati si prosti vom fi, biserica? Plina de bani datorita naivilor de cre(s)tini…

    • Felicitari pentru acest blog si Dumnezeu sa fie alaturi de toti oamenii de bine car ajuta cu orice informatie. Eu nu am avut ocazia sa va gasesc anul trecut cand am stat 7 luni in Malmo. Sotul meu,ca si Adrian fusese angajat cu contract nedeterminat pe un post de mecanic auto la Lund. .Patroni erau asociati un suedez si un arab , I-au depus toate actele la Arbetsformedilngen a primit numar personal apoi a primit buletinul lor id-kurt. dupa sarbatorile de paste in 2013 am hotarat sa incepem o viata civilizata in malmo si am plcat si eu. Incurajata de faptul ca el avea acte si contract de munca legal mi-am depus formularul la skatte pentru numar personal facand dovada casatoriei, dupa o saptamana am primit o hartie prin care se cereau niste lamuriri cu privire la contractul sotului.El i-a solicitat angajatorului sa-i dea raspunsul scris pentru Skatte si acestia l-au plimbat cu vorba spunand ca au niste datorii la Skatte dar sa aiba rabdare ca in octombrie se rezolva.pana in octombrie a fost platit din mana si in momentul cand sotul meu a vazut ca se tergiverseaza lucrurile a insistat sa-l puna in legalitate s-au descotorosit de el spunand ca nu mai au nevoie de el. Nu mai punem la socoteala ca el are 20 ani experienta de mecanic auto si Facultatea de inginer auto iar eu sunt kinetoterapeut si abia asteptam sa intru sa-mi iau atestatele de limba suedeza si sa ma integrez acolo.In iarna am facut sarbatorile in RO si in Ianuarie el a plecat singur sa-si incerce norocul pentru ca mie imi place meseria mea si acolo daca nu stii suedeza e greu de practicat.Daca stiti pe cineva care are nevoie de mecanic auto pentru Service autoturisme va rog anticipat sa-mi scrieti. Inca o data multumesc pentru acest blog si astept raspuns, Doamne ajuta.

  9. Buna Salmi,super pagina,ai putin timp si ptr mine?
    Am si eu nevoie de cateva sfaturi,dar mai inatai sa-ti spun cateva lucruri despre mine.Am 31 de ani sunt Kinetoterapeut am si o diploma de asistent medical generalist si un master. Momentan lucrez la o Clinic de Fizioterpie in Grecia,dar sunt foarte prost platita,sotul meu lucreaza in constructii (sau mai bine zis „lucra”),de 13 ani,avem in baietel de 2 ani jumate si ne-am gandit ca aici nu mai avem nici un viitor,iar in Romania nici atat.Am zis ca trebuie sa luam o hotarare pana se va duce baietelul la scoala,ca sa nu ii schimbam prietenii si locul,dar se pare ca hotararea trebuie sa o luam cat mai repede ptr ca nu ne mai descurcam deloc cu banii.Eu vb engleza si greaca la perfectie,cred ca nu ma ajuta cu nimic lb greca in Suedia,nu e asa? Nu stim ce decizie sa luam,nu stim ce pasi trebuie facuti ptr a ajunge in Suedia,de cati bani avem nevoie,cum sa ne gasim o casa?cum as putea sa-mi recunosc diplomele?offf….sunt asa de derutata ca nici nu stiu ce sa scriu.Imi cer scuze daca stresez…..Ai putea sa-mi dai si mie cateva sfaturi,te rog ……
    Cu respect ,Claudia

    • Claudia, bine ai venit! In Suedia singura limba care te ajuta ca sa muncesti e suedeza, din pacate. E cam greu sa intri pe piata muncii singur, fara un intermediar, chiar si daca stii suedeza foarte bine, dar depinde si de noroc, de meserie…

      Ca pasi eu recomnand in primul rand limba, apoi sa gasiti i firma de intermediere pentru a va gasi un job. Nu stiu sa iti raspund la intrebarea despre bani. Ca sa iti gasesti o casa ai nevoie de numar personal suedez, altfel e foarte greu. Recunoasterea diplomelor-intra la link-ul de sus, chiar de la inceput, gasesti acolo toate informatiile.

      Chiar nu stiu ce sfaturi sa iti dau, nu e usor de ajuns aici, dar din punctul meu de vedere, merita efortul. Mult succes!

  10. Multumesc ptr raspuns,sigur o sa incercam,noi locuim in Grecia ,asa ca o sa cautam o firma de intermediere aici.In cele din Romania nu prea am incredere sau daca sti tu o firma de incredere,te rog spune-mi si mie.
    Ca sa iau acel „numar” ce pasi se fac?Este usor?Aici in Grecia este foarte usor sa-ti faci acte.
    Poti sa-mi dai cateva detalii despre gradinitele de acolo?
    Iti multumesc inca o data ptr raspuns .Multa sanatate!!!!

    • Firma prin care a venit sotul se numeste procer dar nu stiu daca mai exista. Alta firma nu stiu, din pacate.

      Pentru pasii pe care ii ai de urmat, intra pe http://www.migrationsverket.se si da pe limba engleza. Dar e foarte greu de obtinut, daca nu ai un contract de munca ferm. Nu primesti numai pentru ca tu vrei sa vii si sa locuiesti in Suedia.

      Ce detalii ai vrea despre gradinite? Ca nu stiu ce sa iti spun, sunt diferite de ce stim noi in Ro de exemplu…

  11. Buna din nou,sper sa nu te strez prea mult cu intrebarile mele,nu vreau sa profit de bunatatea ta ,dar chiar nu am de la cine sa aflu catea informatii.Poti sa-mi spui te rog,cum as putea sa-mi fac un CV in suedeza?si a doua intrebare ar fi: daca as naste un bebe in suedia am putea obtine rezidenta mai usor?ne gandim sa mai facem un bebe daca ne ajuta D-zeu si poate se nimereste cu plecarea noastra in Suedia.
    Multumesc mult ca imi citesti comentariile si astept cu nerabdare un raspuns de la tine
    Cu mult respect si multumiri!!

    • Claudia, daca nu stii limba e greu sa iti faci un CV in suedeza. Mai bine il faci in engleza si aplici la job-uri unde se cere numai engleza. Altfel angajatorul crede ca stii suedeza, ori nu e corect. Dar e foarte greu sa te angajeze cineva daca nu ai experienta in Suedia sau daca nu ai recomandare de la cineva, chiar imposibil. La multinationale insa poti gasi job la care nu se cere suedeza. Nu vreau sa te descurajez, dar vreau sa stii cum e aici. E greu de ajuns cum spuneam, fara sa stii suedeza si fara sa ai un intermediar. Stiu cazuri concrete, din pacate…

      Nu, un copil nu te ajuta cu nimic sa obtii rezidenta. Copilul nu primeste cetatenia suedeza daca cel putin unul din parinti nu e cetatean suedez.

      Cu mare placere, dar mi-e teama ca se iti spun nu suna incurajator…Numai bine!

  12. Buna. Am inscris in luna ianuarie 2012 baiatul printr-o agentie, la o facultate din Jonkoping. Abia acum 2 saptamini ne-a cerut foaia matricola. Mediile sunt foarte bune. A luat examenul IELTS si urma sa ducem copie dar ne-au spus ca o vor cere cind ii va veni acceptul. Stiti de ce dureaza asa mult sistemul de selectie? Problema este ca am refuzat 4 facultati in Anglia si asteptam raspunsul care poate sa fie negativ si nu am rezolvat nimic. Nu am dorit Anglia intrucit facultatea nu este gratuita. Statul englez suporta scolarizarea celor 4 ani, adica 36.000 lire sterline, dupa care cind termini si iti gasesti de munca, suma ce depaseste 2000 euro se impoziteaza 2% si statul isi recupereaza banii. Multumesc frumos!

    • Buna si bine ai venit! Pai asta e sistemul aici. Nu pot sa raspund la intrebare, nu lucrez in domeniul invatamantului. Pot doar sa va transmit mult succes!

      • alocatia pentru copii din Romania

        Buna Mihaela,
        stii cum se procedeaza cu alocatia din Ro? Trebuie sa renunti la ea cand o primesti pe cea din SE?

  13. Nicoleta, nu trebuie sa renunti decat daca vrei sa primesti toata suma de aici. Altfel se face diferenta intre ce ar primi aici si ce primiti din Ro. Nu stiu cum e mai bine, noi am renuntat la cea din ro si o primim pe toata de aici. Dar noi nu am avut probleme cu Silvia, am primit-o automat aici, fara sa aducem ceva dovada ca am renuntat la cea din Ro. Nu mai stiu insa daca s-a sistat singura, parca au anuntat suedezii in Ro, ca luam de aici, pentru ca nu au mai intrat bani in cont…

    Insa am avut probleme cu alocatia Dianei, tatal ei (primul meu sot) fiind in Ro, a trebuit sa aduc dovada (un formular completat de cei din Ro, dupa interventii, pentru ca suedezii trimisesera formularele in Ro si cei de acolo le tineau pe birou, am aflat de la suedezi ca nu ne pot trimite alocatia pana nu au negatia din Ro…si dupa ce am sunat in zadar in Ro, am vorbit cu ei la telefon si spuneau ca nu au primit niciun formular, am avut o prietena care a intervenit si au aparut formularele ca prin minune intr-o zi) cum ca nu e virata suma la tatal Dianei in Ro…altfel primeam numai diferenta, dar nu ne-au virat nimic pana nu au avut actele din Ro. Apoi ne-au virat suma retroactiv, de la venirea noastra in Suedia, cam un an de zile retroactiv.

    • Multumesc. A intrebat sotul meu in Ro si i-au cerut tot felul de acte si de completat formulare europene…E. Am vorbit si cu un prieten si am ajuns la concluzia ca cel mai simplu ar fi sa inchidem contul din Ro in care primim banii si sa intiintam autoritatea din Ro de mutarea in Se in scris in momentul in care o sa primim bidrag-ul aici.

      • Da, formulare europene au trimis si suedezii pentru Diana.
        Si eu cred ca e mult mai simplu asa, renuntat la cea din Ro si luat totul de aici. Oricum suma totala e aceeasi, dar noi nu mai aveam nevoie de bani romanesti, nu mai aveam conturi acolo…era ceva ce nu ne mai folosea.

  14. buna!
    am gasit total intamplator blogul tau, cautand informatii despre person nummer.e superb ce reusesti tu aici, aceasta comunicare permanenta pe care o mentii, in modul altruist, informational,si, totusi, atat de familiar si familial, in acelasi timp
    Aventura noastra suedeza-a mea, si a sotului meu, a inceput anul trecut in august, cand, intr-o noapte, l-am trezit din somn si i-am spus ca plecam din tara….. in Suedia. A mormait „bine, bine”. Pe urma s-a convins ca nu am glumit.Si eu sunt medic internist, ca sotul tau, iar sotul meu e extramedical.
    A urmat o perioada de trimis CV-uri la toate firmele pe care le-am gasit- traiasca netul!!!!-si…… asteptarea.
    In martie acest an am primit vestea ca sunt chemata la interviu, la Kiruna.
    Am fost, vazut, placut, indragostit, plecat inapoi in Ro, asteptat 5 zile, primit raspuns favorabil….. URAAAAA!URAAAA!……pe 1 august plecam la Pitea, sa incepec cursul.
    Blogul l-am gasit saptamana asta, desi am crezut ca am ” scormonit” tot netul vis-a-vis de suedia.
    Ma bucur enorm ca v-am gasit !

    • Bine m-ai gasit si bine ai venit in casuta mea virtuala! Multumesc de vorbele frumoase. Stiu cu cata frenezie am cautat eu informatii si nu le-am gasit la vremea inceputurilor noastre si cat de greu ne-a fost in unele „hatisuri”. Am zis ca mi-e usor sa fac pentru altii trecerea mai usoara, asa a aparut partea aceasta a blogului meu, dupa ce am primit multe cereri de a da informatii.

      Mult succes, sunt sigura ca va va placea! Tinem legatura.

      Mai e o doctorita care a scris aici, va ajunge si ea in Piteå. E pediatru. Poate va veti intalni. O cheama Liana. Ii pot da adresa ta de email (am primit-o odata cu comentariul tau) sa iti scrie?

      • Binenteles ca imi poti da adresa de mail.Probabil ca vom incepe cursurile de limba impreuna.
        Si eu mi-am promis sa ajut cat pot.Pentru inceput cei de la firma de recrutare m-au rugat sa vorbesc cu doua familii care nu erau prea hotarate, considerand ca eu sunt o reusita a procesului de recrutare.Le-am incurajat din tot sufletul sa plece in aceasta aventura frumoasa!!!!

        Weekend placut alaturi de cei dragi! Ne regasim pe aici!

  15. De fapt, trebuie sa fac o revenire! In urma cu cateva saptamani, stand la o sueta pe skype cu nroma, ea mi-a trimis linkul cu blogul tau.Eram prea „prinsa” de intrebarile mele si nu am salvat linkul la vremea respectiva.Cand am vorbit cu nroma, care este omul ce mi-a acordat ore din viata ei ca sa-mi raspunda la multele intrebari ce le aveam de pus-MULTUMESC -, ea mi-a reamintit-„Cum?nu ti-am dat eu informatii despre blog?”…..am recunoscut atunci ca uitasem, ca am trecut peste aceasta informatie, pentru ca am fost egoista, vroiam doar sa mi se raspunda la intrebarile mele.
    Asa incat, de fapt, multumesc din nou celor care ma ajutati sa ma integrez in noua mea tara!
    TACK!

  16. Salutare la toata lumea si bine v-am gasit!! este cineva care sta in Kiruna sau in apropiere? dati un semn va rog daca da, mersi mult!

    • Hej!
      vine kirunase in curand in Kiruna.
      Sigur o sa-ti raspunda cand o sa citeasca mesajele.
      Eu stau in Vasterbotten, dar mai sunt romani in Norbotten: Overkalix, Pajala….

  17. buna , mar! eu o sa stau! cu ce te pot ajuta?

  18. hey…super util blogul tau! eu sunt student in anul 6 la umf buc si cu groaza ma gandesc ca trece si anul asta si o sa trebuiasca sa profesez in ro…sau nu…si vb cu o prietena care tocmai a vizitat suedia cat de misto e acolo la voi…si m-am gandit ca poate daca inv limba, poate exista o sansa…stii cumva daca cei care pleca cu rezidentiatul dat de aici sunt mai bine priviti decat cei care pleaca doar cu licenta data?? daca nu dau ex de rezidentiat cum imi aleg specialitate?? eu as vrea chirurgie generala, sau oricum ceva chirurgical…sunt acceptati strainii pe specialitati chirurgicale?? intreb pt ca in alte tari stiu ca strainii nu sunt acceptati pe specialitati chirurgicale pt ca se castiga f bine si le pastreaza pentru compatriotii lor…

    • Hej! Multumesc mult.

      Da, invatatul limbii este prima sansa pe care o poti acorda Suediei, fara ea nu te baga nimeni in seama.
      Chestia nu e cum sunt priviti ci cum sunt doriti medicii aici. Se cauta medici specialisti din strainatate, au foarte multe locuri vacante si e mult mai usor sa iti gasesti un loc de munca. E bine cunoscut ca Suedia „importa” medici, dar gata pregatiti, specialisti adica. Ca sa ajungi pe rezidentiat aici, sunt sanse mici…peste tot posturile sunt la concurs, sunt mai putine de obicei decat absolventii. Specialitatea o alegi dand concurs pe un post de rezident scos la concurs. Cunosc pe cineva care a terminat anul asta medicina si a venit in Suedia sa isi faca rezidentiatul. Din cate stiu, inca nu a gasit un loc, motivele sunt multe. Daca citeste pe aici, stie cine e 🙂 si daca vrea, poate sa iti raspunda.

      Din pacate nu stiu mai multe despre rezidenti, nu am contact cu ei, decat ce stiu din auzite. Bafta multa!

      • Am inteles…merci frumos de raspuns!

        • Am citit, raspund cu placere 🙂
          So, eu am terminat medicina in 2011. Mi-am obtinut legitimarea suedeza (a durat vreo 4- 5 luni tot procesul), apoi am inceput sa imi caut job. Joburile se anunta pe mai multe site-uri, deci poti sa aplici la ele si din Romania. Trebuie sa stii suedeza. Nu doar cat sa iti compui un CV si o scrisoare de intentie, ci cat sa te duci la un interviu si sa vorbesti, sa te descurci in viata de zi cu zi. Nu-i usor dar nici imposibil.
          Nevoie de medici este…. dar as zice ca nevoie de medici deja specializati. Desigur, e nevoie si de rezidenti dar lucrurile nu sunt asa bine puse la punct ca in alte tari, fiecare spital isi angajeaza rezidentii si nu e o „organizare” centrala si din cauza asta e o confuzie generalitata in procesul de selectie si lucrurile se misca greu si incet. Sansele ca strain sa gasesti un post de ST (asta inseamna rezident) sunt mai mari pe specialitati ca allmänmedicin, geriatrie, psihiatrie… Desigur, se scot posturi si pe alte specialitati, am vazut ortopedie, gineco, medicina interna, recuperare, pediatrie, dar sansele tale sa fii acceptat la interviu si ales sunt mici, mai ales atunci cand 1. ai un CV cu o adresa de contact din Ro 2. nu ai experienta de lucru in Suedia (nu ai facut ATul lor, nu ca nu vrei ci ca nu ti se cere, diploma noastra il contine si pe el, nu ai lucrat ca vikarie, underläkare, etc…). 3.a aplicat si un candidat suedez sau educat in Suedia sau care a lucrat in Suedia.
          Nu stiu daca sunt multi absolventi sau putine posturi (eu cred ca au asa mare lipsa de specialisti si pt ca au asa ineficient sistemul de ST, nu doar pt ca sunt batrani si se pensioneaza specialistii lor), dar stiu ca majoritatea celor care aplica la un ST au facut AT inainte si de obicei si underläkare sau vik. Tu vii fara astea si ai un mare dezavantaj… poti spera ca in cel mai bun caz sa obtii un pot de vik sau underläkare si apoi angajatorul sa iti propuna prelungirea contractului cu un ST.

  19. Buna ,
    Cand am gasit blogul tau despre Suedia am fost tare incantata.Baiatul meu care are 23 ani a plecat anul acesta la un master Erasmus Mundus organizat de Universitatea din Lulea la care participa mai multe universitati din Europa.Primul semestru in Wurzburg (Ge) iar al doilea in Kiruna.As fi recunoscatoare tie si oricui frecventeaza blogul tau si stie mai multe despre Kiruna daca as putea afla ceva detalii legate de vreme,preturi,viata acolo.Iti multumesc anticipat tie sau oricui ma poate ajuta.Sanatate multa familiei tale si Dumnezeu sa te ajute in tot ceea ce ti-ai propus!

  20. Buna, Luminita!
    Eu voi ajunge la Kiruna la 1 decembrie.Acum sunt cantonata tot in nord, unde fac cursul de limba suedeza.
    Kiruna…..e un loc exotic, cum spun suedezii.Vremea nu e blanda, iernile sunt lungi.Preturile sunt mari…..dar salariile de pe aici sunt ok.
    Kiruna e un orasel frumos.Noi l-am indragit f mult cand am fost la interviu pt job.
    Suedezii au multiple posibilitati pt a petrece timpul liber.Le place sa fie organizati si sa socializeze.Asa ca fiul tau nu se va plictisi.
    Multa bafta! Daca mai ai intrebari, mi le poti adresa.Nu stiu cat am reusit sa iti raspund la ce ai intrebat.
    Sanatate si mult noroc!

  21. Multumesc mult pentru raspuns,ma bucur ca am stabilit o legatura cu tine.Iti doresc succes la cursul de suedeza. Dupa decembrie cand vei deveni „experta”in Kiruna o sa te mai intreb mai multe lucruri.Inca imi e neclar daca trebuie sa -si cumpere haine f.f.groase (cele pentru conditii extreme asa zisele arctic jacket cu blana la gluga si mai lungi)sau se va descurca cu o geaca normala de iarna.In Germania de exemplu nu prea primesc carduri straine (doar in magazinele mari).El are un card Visa Electron pe care nu prea il poate folosi si as fi vrut sa stiu daca si in Suedia e la fel. Acum nu imi mai vin in minte si alte intrebari dar mai e timp pana in februarie si ma bucur inca o data ca mi-ai raspuns.Succes inca o data si noroc iti doresc!

    • Luminita, in general cardurile de orice fel sunt acceptate aici, indiferent de magazin. Insa anumite carduri nu stiu de ce nu functioneaza. Mama e aici de un an, are carduri din Ro care au mers. Cred ca are si un Visa Electron. Sora mea insa, care are carduri din SUA, locuieste acolo, a avut surpriza asta vara sa nu poata plati in mai multe locuri, desi de la bancomat a putut scoate bani…cardurile americane sunt mai speciale, in sensul ca nu au nevoie de pin. Si in unele locuri nu se accepta carduri de acest fel.

      • salutare/as vrea sa intreb cum pot sa iau rezidentiatul in suedia in domeniul medicinei .desi mai am 2 ani de studiat .sunt in anul 4 la medicina in Republica Moldova.si as vrea sa vin acolo sa fac rezidentura.

    • Draga Luminita,
      Haine groase ii trebuie.Aici se spune ca trebuie sa fii imbracat „ca o ceapa”, adica in multe straturi.Se folosesc asa numitele termocostume , care sunt de cumparat si in Ro, la Decathlon.Sunt un gen de costume pe care le folosesc schiorii si hocheistii.Nu strica o geaca groasa!
      Cardurile mele-inclusiv visa electron, le-am putut folosi f bine aici.Toate erau in lei, nu in euro.Nu am avut nici o problema.
      Multumesc mult pentru urari.Multa bafta si noroc si voua.E o aventura tare placuta aceasta tara numita Suedia.Fiul tau e norocos.
      Astept intrebari pe parcurs.Maine ne vom duce si noi 3 zile la Kiruna , pt a stabili detaliile mutarii noastre.
      O zi frumoasa!

  22. Buna,
    am scris pe blog-ul tau acum cateva luni cand Suedia era ptr mine un vis prea indepartat, nici tu nu prea m-ai incurajat la vremea aceea……dar cu ajutorul lui D-zeu am ajuns,stam in Ljungby, eu lucrez la un salon de masaj, (deocamdata nu pot sa intru pe postul meu de kinetoterapeut). Asteptam numarul personal ca dupa aceea sa mergem la scoala.sotul meu are diploma de tehnician veterinar.Vroiam sa te intreb daca exista posibilitatea continuarii unei scoli de genul acesta ptr sotul meu.
    O seara placuta!

    • Claudia, ma bucur mult sa citesc ca ati ajuns in Suedia. Sincer, cred ca am scris si atunci de ce nu te incurajez…pentru ca nu cunosc deloc domeniile in care voiati voi sa veniti si nu stiu ce sa spun de cerinta lor pe piata de munca suedeza. Ma bucur mult ca ai gasit de lucru, e primul pas catre o viata in Suedia.
      Imi pare rau ca nu te pot ajuta nici mai departe…chiar nu stiu daca exista aici tehnicieni veterinari…nici in Ro nu stiu prea bine ce inseamna aceasta meserie. Nu inteleg ce fel de scoala doreste sotul tau sa continue. ca sa devina veterinar? Pentru asta mai mult decat google nu stiu nici eu…veterinarii aici se numesc veterinär si daca dai o cautare cu utbildning veterinär ai sa gasesti informatii.

      Mult succes va doresc! Numai bine.

    • Claudia as dori sa orbesc cu tine daca se poate. si sotul meu este fizioterapeut dar nu din Romania, am depus si noi diplomele pentru echivalare si asteptam. Salmi poti te rog sa ii transmiti mailul meu Claudiei? multumesc mult

  23. Multumesc ptr urari,avem o luna de cand am ajuns si inca nu am reusit sa ma acomodez .Totul este diferi de Grecia,oamenii, clima, am avut noroc sa inchiriem casa unei colege de la salon si este foarte draguta cu noi.
    Stii cumva daca au voie sa-ti opreasca taxa aceea de 30% pana vin actele cu numarul personal, sefa mea in prime sptamni m-a platit normal, iar acum imi zice ca nu poate sa ma platesca pana nu imi vin actele ca trebuie sa-mi faca cont in banca si nu ma mai poate plati de la ea din buzunar.Tu ce crezi?este adevarat?sau ma duce cu vorba.
    Te salut.Numai bine!

    • Pana nu ai numar personal, lucrezi ilegal si nu ai niciun drept. Femeia te plateste din buzunarul ei, asa cum spune, tu nu esti declarata ca angajat al ei. Cont in banca nu iti poti face pana nu ai numarul personal…femeia la care lucrezi te plateste la negru si deci cum vrea ea. Cel putin asa cred…ai contract de munca?
      Sper sa se rezolve repede cu numarul personal si sa scapi de astfel de probleme. Tin pumnii!

      Acomodare usoara.

  24. Da, am facut un contract pe care l-am depus impreuna cu celelate acte la biroul ptr emigranti,in contract scria ca sunt angajata cu ora si ca ma plateste cu 100 kr pe ora(mi-a promis ca imi plateste ea impozitul acela, dar se pare ca a uiatat ce a promis) si ca ma cheama ori de cate ori are nevoie, eu sunt prezenta la salon de L-V cel putin 4 ore pe zi.A vazut ca am din ce in ce mai multi clienti si ca la sfrsit de saptamna cand trebuie sa ma platesca se strange o suma frumusica a inceput sa imi zica de taxa aceea.Nu stiu ce sa cred si eu tot asa am zis, ca lucrez la negru pana iasa actele si ca nimeni nu stie ca eu lucrez acolo la salon.,dar ea a zis ca stiu cei de la emigranti ca sunt acolo ptr ca avem contractul acela care l-am depus la ei.

    • Ok, am inteles. Inseamna ca nu lucrezi la negru. Sfatul meu e sa mergi la banca si sa intrebi daca nu iti poti face un cont provizoriu avand in vedere ca muncesti. Cred insa ca ar trebui sa te prezinti cu angajatoarea ta si cu contractul la ei. Cand am venit noi in Suedia, sotul meu a procedat la fel (bine, noi am fost dusi de manuta de angajator, el stia ce si cum). Probabil a fost acelasi motiv: ca nu il puteau plati fara cont in banca.

  25. Multumesc mult ptr raspunsuar fi o idee si sigur ar accepta sa mearga cu mine, problema este ca noi nu mai avem contractul ptr ca la depus acolo la emigaranti, asa ca ….. nu stiu ce o sa se intample, mi se pare o tampenie chestia asta cu contul, acum ce sa facem sa nu mai punem benzina in masina sau sa mergem la market ca nu a venit nr si nu poate sa ma plateasca….actele le-am depus acum o saptamana, asa ca poate o sa mai intarzie ..
    Mersi ,te pup si mai vb acum tre sa plec la munca

    • Poate e de ajuns sa mearga angajatorul cu tine, sa declare ca esti angajata la ea si ca acel contract e depus la Migrationsverket. Nu stiu exact pasii, poate stiu cei de la banca. Vorbeste cu ea, cu angajatoarea ta.

      Te pup, si eu plec la laborator, azi sunt in dura de seara…mai vorbim!

  26. am o intrebare…am cunoscut pe cineva in suedia acum ceva vreme…am ajuns acolo si am inceput demersurile pt actele necesare sa traiesc acolo…am obtinut personalnumber intr un final dar am fost sa ma intorc acasa pt o perioada dar relatia mea cu fata respectiva s a treminat…acum intrebarea…creeti ca daca m as intoarce acolo as gasi usor un apartamant sa inchiriez,si poate dupa o perioada si ceva de munca mai ales ca am permis de conducere pt camion plus am lucrat foarte multi ani in cypru intr un hotel de 5 stele(plus recomandare de la hotelul respectiv)va multumesc mult!

    • Daca mai ai numarul personal valabil inca (nu stiu regulile daca ai parasit Sudia) atunci e mai usor sa gasesti chirie. Cu jobul nu stiu ce sa spun, nu cunosc piata locurilor de munca. Mai stiu ca ccc cunoasterea limbii suedeze e o conditie necesara dar nu si suficienta. Imi pare rau ca nu te pot ajuta cu mai multe informatii. Bafta!

  27. scuze dar nu am primit rsp la urmatoarele intrebari

  28. CUM SE OBTIN ACTELE PTR SUEDIA?

  29. daca am unde locuii,ce mi mai trebuie ptr acte,contractu de munca?

    • Ai nevoie de mai multe acte care trebuie trimise la Migrationsverket ca sa primesti uppehållsrätt sau tillstånd, depinde de situatie. Intra pe site-ul lor si citeste, scrie acolo totul. Cred ca e nevoie si de contractul de munca, adica e perfect daca il ai.

  30. am inteles ca multi angajatori se tem sa faca contract pe mai multe luni ,iar la acte iti trebuie un contract de munca pe perioada nedeterminata!

  31. Îmi pare rau, dar nu înțeleg. Romanii au drept de munca in Suedia, nu ai nevoie de acte ca sa muncesti.insa ca sa obti mai ușor numărul personal si drept de sedere, ai nevoie de un contract de munca.

  32. nici eu nu mai inteleg!am niste amici acoo care mi spun ca nimeni nu ma angajeaza fara acte!ca sa fac acte, am nevoie de contract!te rog mult, lamuretese ma!

    • Nu stiu ce sa iti raspund…probabil ca e un cerc vicios dar pe care noi nu l-am intalnit…sotul meu a venit printr-o firma intermediara romaneasca, a primit prima data contractul de munca si apoi am primit cu totii actele, pentru ca el avea contractul. Nu cunosc alta cale, imi pare rau ca nu te pot ajuta…

  33. multumesc ,mult de rabdare!ce frima,ca si cu firme e putin riscant,nu toti sunt seriosi!

  34. Salut!! sigur ca putem sa vorbim.Eu lucrez momentan la un salon de masaj pana invat limba suedeze si pana imi fac recunoastere la diplome.Suedia are nevoie de kinetoterapeuti asa ca o sa ne fie mai usor sa ne angajam dupa ce invatam limba.Salutari!!!

  35. Ma bucur ca ai raspuns asa de promt la mesajul meu Claudia. Sotul si-a depus deja diplomele pentru echivalare , si dupa aceea in functie de raspunsul primit vom incepe sa invatam limba. El vrea sa lucreze doar in meseria lui si nu altceva , eu inca nu stiu ce voi afce poate imi deschid un magazin miculut cu bijuterii . scrie-mi te rog pe mail : maria_sameh77@yahoo.com . as dori sa tinem legatura. Multumesc

  36. Buna ziua tuturor si felicitari pentru acest site.
    Eu sunt medic specialist medicina de familie(tocmai ce am promovat examenul de specialitate) si cum nu am post sa lucrez in ro m-am gandit sa plec cu familia in suedia sau uk.Va rog ajutati-ma cu ceva sfaturi.Credeti ca dintr-un salariu pot face fata cu 2copii si sotul pana se va angaja si sotul meu?
    Vreau sa ma orientez intr-o zona mai linistita nu un oras mare,care sunt zonele mai pentru familisti?
    Am vazut la firmele de recrutare medici pentru suedia ca ofera cursuri in Barcelona de 4 luni’ pentru intreaga familie’cedeti ca in 4 luni se poate invata la nivel de conversatie?
    Va intreb ca eu am copii mici de 3 ani si vreau sa stiu la ce sa ma astept.
    Va multumesc mult si anticipat pentru sfaturi.
    Gabi

    • Bine ai venit Gaby!

      Noi ne-am descurcat onorabil din salarul sotului, tot doi copii avem.

      Orasele din Suedia sunt in general mici si usor de circulat/descurcat cu drumul de la job la gradi/scoala si acasa. in afara de Stockholm, Malmö sau Göteborg, care sunt orase mari…insa n-am locuit decat pe Gotland, prea multe nu stiu sa iti spun de alte locuri…

      Stiu medici care au venit cu firme de recrutare dupa 4 luni de suedeza intensiva in Barcelona sau alte orase. E greu de spus cat poti invata, noi n-am trecut prin asta…iar apoi invatatul unei limbi e foarte personal, fiecare are ritmul sau si capacitatea sa de a acumula…dar daca suedezii accepta asa, inseamna ca ori se poate, ori se ocupa ei mai departe cu ore de suedeza aici.

      Mult succes!

  37. Buna. Am descoperit blogul tau ieri si sunt inca fascinata de caldura cu si rabdarea cu care raspunzi. Am si eu cateva nelamuriri. Voi avea un interviu Joi pe Skype cu o companie din Suedia. Se numeste Klarna si postul este de Experienced Fraud Prevention Specialist. In Romania lucrez pe un post similar, insa am dori sa plecam ( eu si familia mea) si din alte motive…nu doar banii. As dori sa ii pot oferi copilului meu altceva decat ce ar putea vedea aici. Ideea este ca am aplicat pe Linkedin pur si simplu, am dat in prima faza niste teste online si acum voi avea interviul. Doamne Ajuta sa fie bine! Ah, inca ceva… nu cer suedeza, doar Engleza. In cazul (miraculos) in care voi fi acceptata, evident ca vreau sa plecam toti odata si din ce am citit, e in felul urmator. Ajungem in Suedia unde trebuie sa avem pasapoartele, dupa care eu trebuie sa aplic pentru dreptul de sedere. In aplicatia mea trebuie sa ii includ si pe ei doi. Odata obtinut dreptul de sedere vom avea automat dreptul la munca, studii, etc. Avand in vedere ca suntem cetateni ai unei tari UE, nu ne trebuie permis de munca. E adevarat? Ai idee?
    Si inca ceva foarte important. Cum iau eu un apartament in chirie daca nu am inca dreptul de sedere? As putea sa ma uit pe site-urile alea pe care le-am gasit prin intermediul tau, sa sun la ei si sa le explic situatia? Eventual sa platesc din tara? Ai idee daca vor fi de acord? Am mai citit o chestie: ca invatamantul este gratuit incepand cu varsta de 3 ani. Pana la 3 ani platim?
    Multumesc mult si iti urez multa sanatate tie si familiei tale.

  38. Dumnezeu sa te ajute sa iei interviul.Apoi ei iti vor da detalii in ce priveste dreptul de sedere, poti sa inchiriezi apartament daca ai numar persson, iar acesta il obtii in momentul in care ai un coontract de munca.Daca tu ai un contract de munca primesti numar persson(adica un fel de CNP romanesc) si automat si sotul si copiii, Aici nu o sa te intrebe nimeni de dreptul de sedere , doar de acest numar,oriunde vei merge vei avea nevoie de el.Copii de gradinita daca este cazul la tine, primesc din partea statului 15 ore gratuite pe saptamana, ce trece peste se plateste in functie de salariul parintilor.
    Succes!!!

  39. Perfect! Multumesc. Fetita mea are 1 an si 4 luni. Cum se plateste gradinita in functie de salariu? Daca ai salariu mai mare platesti mai mult, presupun. De asemenea? Am vazut ca exista si un fel de alocatie, bineinteles daca renunti la cea din Ro. Speram sa fie bine. Acum nu ma hazardez, dar interviul in sine e un pas inainte. Compania este destul de mare. Are 800 de angajati. Vom vedea. Si sediul lor e chiar in Stockholm. Tu unde esti, Claudia?

  40. Buna. Noi stam in sudul suediei in Ljungby, nu costa deloc mult gradinita, baietelul meu are 4 ani si merge 25 ore pe saptamana si platim cam 100 sek adica vreo 10 euro.Numai ca in Stockholm o sa platiti mai mult la chirie, dar si salariile sunt mai mari.

  41. Claudia, iti multumesc mult pentru raspuns. Da, chiar nu costa. In banii astia intra si vreo masa inclusa? Si de asemenea, cat este alocatia acolo? Ca sa-mi fac o idee doar. Intre timp, maine am interviul. Doamne ajuta!

  42. Cătălina bafta maine! Claudia, multumesc de ajutor. Eu sunt in concediu si nu am timp de net. 🙂

  43. Cu placere!! Anul trecut eram si eu tot ca tine, cautam informatii, intrebam pe toti ce si cum si sincer nu prea am primit asa multe raspunsuri. Daca te referi la transportul ptr copii la gradinita sa stii ca aici nu este ca in alte tari sa-ti ia copilul sa-l duca la gradi. De ex noi am stat in Grecia 12 ani si acolo ni-l lua si ni-l aducea acasa, aici doar pe copiii care merg la scoala ii duc cu microbuze. Alocatia este 1050 de koroane pe luna adica cam 100 de euro, dupa parerea mea este foarte bine, in Romania cred ca este foarte mica.
    Domnul sa te ajute manie sa iei interviul!!!Daca este de la Dumnezeu ca voi sa va mutati aici o sa il iei daca nu inseamna ca nu este voia Lui.

  44. Cu placere Salmi , mie imi apare in mail daca se scrie ceva nou si de aceea am raspuns,mi-am adus aminte de mine anul trecut cand disperam cautand informatii.Concediu placut!!!:)

  45. Concediu placut, Salmi! Si va multumesc pentru sustinere. Vom vedea ce va aduce acest interviu. Un lucru va fi sigur: va fi o experienta utila pentru mine pentru ca voi schimba idei cu un alt profesionist din domeniu. Legat de alocatie, in Romania este cam 44 euro/ luna pana la varsta de 2 ani, dupa care ii revine copilului fabuloasa suma de 9 euro/ luna. 🙂 Dar asta e doar una dintre problemele de aici.

  46. Hej Catalina!!! Ce ai facut cu interviul? Suntem curiosi?

  47. Buna. M-a sunat tipul pe Skype ieri, dar fix la 1 minut dupa ce a inceput convorbirea i-a sunat telefonul de serviciu. Si-a cerut mii de scuze, a inchis si a revenit in cateva minute. Ideea e ca a intervenit ceva si am reprogramat pentru astazi. Stau ca pe ghimpi. Dar e adevarat ca sunt foarte punctuali. Am avut interviul la 4.30 ora Suediei, el la 4.15 era pe Skype online, iar la 4.26 m-a sunat. 🙂 Nu v-am scris pentru ca practic nu s-a intamplat nimic. Doamne Ajuta astazi sa fie cu noroc. Multumesc mult de sustinere. Chiar am emotii.

  48. Hey,
    Am vesti!Primul interviu a fost ok, chiar super pot spune. L-am avut cu managerul lor de la departamentul de Risk, iar peste 2 saptamani voi avea al doilea si ultimul interviu cu in team leader din acelasi departament. Mai suntem 4 candidati. Dupa ultimul interviu ei vor lua o decizie. Mie mi s=a parut foarte deschis tipul, foarte interesat de munca mea aici. Printre altele, m-a intrebat daca familia mea ar fi de acord sa ma urmeze in Suedia avand in vedere ca e mai frig decat in Romania. Acum, daca ne ajuta D-zeu si e sa fie cum ne-am dorit, venim toti odata acolo. Sunt curioasa ce oferta de salarizare au pentru ca la inceput eu voi fi singura cu salariu… pana isi gaseste sotul meu. Daca e cineva din Stockholm pe aici poate ar putea sa-mi spuna cu ce salariu ar putea o familie de 3 persoane trai undeva la periferie sa zicem ( deci nu centru unde chiriile sunt mari din ce am citit). Normal ca nivelul de trai difera in functie de pretentii. Dar sa zicem ca nu vrem lux si nici sa murim de foame. E clar ca nu ne vom putea permite o masina de la inceput, dar din ce scriati voi sistemul lor de transport public e foarte eficient. Va multumesc inca o data pentru toate raspunsurile prompte si pentru sustinere.

  49. Buna,ma bucur foarte tare de postarile voastre pentru ca si eu am primit de curand o oferta de lucru in Suedia( sunt medic stomatolog),insa mi s-a parut destul de mic salariul,pe la vreo 2200 euro pentru inceput,salariu net si nu am nici o informatie despre chirii si despre costul vietii pe acolo…Din ce am citit,chiria pentru un apartament de 2-3 camere ajunge pe la 600 euro plus telefon,internet,cablu s.a.m.d..
    Am mai citi ceva si despre o alocatie pe care ar primi-o copilul,nu foarte mare dar tot este ceva, mai ales ca o perioada voi fi singura cu salariu din casa..
    Orice informatie ar fi binevenita si multumesc anticipat.Toate cele bune.Ana

    • Ana, chiar ca e mic salariul. E cumva un salar de proba, pe un contract limitat? Uite salariile medii pe län-uri in Suedia: http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Tandlakare-1241
      Cel mai mic salar e aproape 4000 de euro.

      Alocatia pentru un copil e 1050 de coroane, 120 de euro aproximativ.

      Mult succes, intreaba-i eventual de ce ai asa salar mic, aici salariile nu sunt confidentiale direct, adica site-ul asta e public si tu ai de unde afla cat e un salar mediu aici.

  50. Hello. Mai am si eu o intrebare legata de chirii. Exista vreo conditie speciala atunci cand inchiriezi? De exemplu im Belgia daca sunteti o familie cu un copil trebuie 100% copilul sa aiba camera lui, iar ei nu au voie sa doarma in sufragerie, deci automat iti trebuie un apartament de 3 camere. Iar in Germania stiu ca iti trebuie un spatiu minim. Aici cum e? Aveti idee? Si Ana, succes!!!! Doamne ajuta sa fie bine!
    Salmi, esti in Romania in vacanta?

    • Da, exista un spatiu minim si aici, dar nu stiu sa iti spun ce si cum. Noi am stat la inceput in trei camere in chirie. Am doua fete, dormeau in aceeasi camera, noi in alta, iar a treia era livingul. Sigur nu puteam sta la doua camere, cum stateam in Ro :)).

      Am fost in vacanta, am fost si in Ro printre altele. De maine ma intorc la munca! Adica numai munca de acum inainte…:).

  51. Ah, serviciu usor! Probabil ca suedezii au mai toti concedii in perioada asta, ca team leader-ul cu care voi avea interviu se intoarce din concediu tot saptamana viitoare. Salmi, inca ceva: acolo exista Aldi, Lidl?

  52. Multumesc pentru urari,Catalina,asa sa dea Dumnezeu la toata lumea…ca avem nevoie si de noroc si de curaj!

  53. Da, din 15 iunie pana prin 15-20 august e vacanta copiilor si implicit concediile adultilor :). Aldi nu am vazut, dar Lidl da. Au si site: http://www.lidl.se/cps/rde/xchg/lidl_se/hs.xsl/index.htm

  54. Multumesc. M-am uitat pe site-ul de la Lidl ca sa-mi fac o idee de preturi si nu mi s-au parut asa mari. Insa nu am vazut ofertele de la peste, asa cum ma asteptam. Vroiam sa o intreb pe Claudia daca ea locuieste in Stockholm si daca la inceput erau 2 venitur in casa. Adica as vrea sa-mi fac o idee pentru ca pentru inceput doar eu voi avea venit. Saptamana asta ar trebui sa am interviul. Ana, tu ce ai facut? Esti in drum spre Suedia? 🙂

  55. Inca nu-s pe drum spre Suedia ,dar sper ca sunt pe drumul cel bun:).Astept programarea pentru „study tour” cu firma de recrutare.Oricum,stai linistita ca si noi vom avea un singur venit in casa in prima perioada,dar ne vom descurca,o sa vezi…

    • Catalina, nu prea cunosc produsele de la Lidl, noi pe insula nu avem. Suntem cumparatori fideli la Ica Maxi si Coop, la astea doua au peste proaspat tot timpul.

      Si noi am avut numai un venit in casa, eu abia ieri am inceput munca adevarata. Pana acum am lucrat numai verile si cate putin inainte de scoala. Cat am facut scoala, am avut imprumut de la CSN, dar numai pentru ca aveam chirie de platit in Kalmar si drumuri de facut saptamanal. Daca stateam acasa, nu aveam de ce lua imprumut. Bine, stiu ca nu se compara salarille medicilor cu alte salarii, dar primele 6 luni nici sotul meu nu a avut salar „plin” ci de „proba”.

  56. Multumesc mult, Salmi: si pentru informatii si pentru incurajari. Joi am ultimul interviu, dar nu cred ca imi vor da raspunsul pe loc. Vom vedea. M-am uitat si eu la chirii in Stockholm si in general sunt destul de mari. Ma gandeam sa verific pe internet si orasele cele mai apropiate si sa caut si acolo preturi la chirii…asta pentru ca am inteles ca naveta in sine nu ar fi asa anevoioasa ca in Romania. Voi ce ziceti? Adica din ce am citit, transportul public este bine pus la punct. Ana, oferta ta ca medic este tot in Stockholm? Si de curiozitate, ce este un ‘study tour’? Firma de recrutare o sa va ajute in vreun fel cu chiria? Ai idee?

  57. Pai in Stockholm oriunde ai sta, daca nu esti langa serviciu cu casa, iti ia timp sa ajungi. Eu am fost in practica acolo, faceam 20 de minute cu trenul, apoi inca 10 cu autobuzul, mers pe jos intre tren si bus iar 10 minute. Si stateam in Stockholm :). Daca nu trebuie sa schimbi, poate merge usor. Dar sa ai legaturi bune, sa nu stai prin statii ca iarna e lunga :). Si mai sunt intarzieri. Dar in general e OK.

    Pe noi angajatorul ne-a ajutat cu chiria. Adica spitalul, ne-a oferit apartamentul in chirie, apoi au aranjat scoala si gradi pentru copii. Intreaba/intrebati si voi daca nu va pot ajuta, in mod normal ar trebui sa va ajute.

  58. Wow, deci mergeai ceva pana la serviciu. Eu aici merg cam 45 de minute pana ajung la serviciu si circul exclusiv cu metroul – deci nu schimb practic. Apropos de iarna, stiu ca in zona in care stai tu spuneai ca e diferita de Stockholm si stiu ca iarna este lunga, dar temperaturile sunt de obicei foarte scazute? Gen -20 grade? Si din ce am citit iarna dureaza cam din Noiembrie pana in Aprilie inclusiv, nu? Legat de chirie, cu siguranta voi intreba. Sunt curioasa daca pe Ana o vor ajuta.

    • Cătălina, iarna începe pe la mijloc de Noiembrie si da, e posibil sa ninga si in aprilie. Lia, daca spui ca o citesti, locuiește in Stockholm si a trăit deja doua ierni cred acolo. Geruri mari nu sunt, in general e -5/-10 grade in plină iarna. Dar e vânt si ninge mult. Deși in primele doua ierni ale noastre, am crezut ca am ajuns la tropice:), a plouat aproape tot timpul. Dar ultimele trei ierni au fost extraordinar de bogate in zăpada. Problema cea mai mare nu e atât frigul ci intunericul. De asta e mult mai frumos sa fie zăpada. Si sa poți pleca măcar doua saptamâni undeva la soare. 🙂

  59. Dupa interviul pe care il dai cu firma de recrutare,respectiva firma organizeaza un interviu direct cu angajatorul,pe banii lor, intr-un tur de 3 zile in Suedia,perioada in care vizitezi si cateva case,gradinite sau scoli,in functie de interesele fiecaruia. Apoi te ajuta tot ei cu contractul de inchiriere.

  60. Aha. Eu am aplicat pe Linkedin, deci nu am nici o firma intermediara. Dar e interesant procesul prin care treci tu. Nu mi-ai spus sau nu am retinut. Daca va veti hotari, veti veni in Stockholm?

  61. Eu,insa,am mari indoieli…nu stiu voi cum sunteti…dar azi am vorbit cu o amica din Suedia si m-a pus pe ganduri. Am un copil de 5 ani si stiu ca legile lor pun intotdeauna copilul pe primul plan,dar in momentul de fata nu as baga mana in foc ca sunt intotdeauna in beneficiul copilului..Mi-a expus urmatorul scenariu..”aici,daca dai copilului o palma la fund si vreun vecin suna la protectia copilului,risti sa ti-l ia statuL”???!!! Nu sunt adepta a dictonului „bataia e rupta din rai” ,nu am aplicat niciodata,dar ce te faci daca respectivului vecin nu-i convine ca i-ai ocupat locul de parcare sau simplul fapt ca esti strain?? Poate e exagerat,nu-ti ia nimeni copilul,dar faptul ca ar trece printr-o ANCHETA NEJUSTIFICATA ,mi s-ar parea cel mai mare abuz..Voi ati citit „Castelul” lui Kafka? O societate de robotei cu creiere spalate,guvernata de legi rigide si absurde…si pentru prima data de cand tot fac demersurile astea ma intreb daca ceea ce pare are vreo legatura cu ceea ce este …daca voi stiti mai multe in directia asta,dati-mi si voi o parere,am mare nevoie.Multumesc.

  62. Inca nu stiu in ce zona vom fi sau daca vom accepta,astept sa-mi trimita 2-3 oferte sa avem de unde alege.

  63. Ana, eu in paralel citesc si blogul Liei, care mi se pare la fel de fascinant ca acesta.
    http://liarebelyell.blogspot.ro/
    Lia se pregateste sa devina educatoare la prescoala acolo si ea a scris multe lucruri despre educatia copiilor in Suedia, despre familie, despre educatori, invatatori, profesori, sistemul de invatamant, mentalitate. Nu stiu exact daca se intampla asa cum spui, dar agresiunea fizica asupra copiilor stiu ca este interzisa prin lege, iar Suedia cu siguranta nu este singura tara care a adoptat sistemul asta. De fapt, cred ca si in Romania este interzisa prin lege…numai ca la noi nu stiu cine mai respecta legea. De asemenea, am niste prieteni in Belgia care au un baiat de 16 ani. Acolo ii controleaza doctorul lunar si ii dezbraca la piele sa ii verifice de vanatai. Le si amintesc constant de numarul de urgenta pe care il pot apela daca sunt agresati sau daca parintii au certuri intre ei. Eu nu cred ca ai de ce sa-ti faci griji, dar Salmi, Claudia, Lia si poate oricine citeste aceste randuri si se afla in Suedia, iti pot confirma/ infirma temerile tale. Fii pozitiva si sa nu uitam ca nici o tara nu s-a civilizat cu vorba buna, ci cu ‘biciul’. De-aia la noi e debandada totala, pentru ca nu exista reguli, nu exista penalizari, etc. Sa ne auzim cu bine. 🙂

  64. In asemenea lucruri cred ca e bine sa te feresti de extreme, nu de alta,dar ca societate risti sa transformi lupta impotriva abuzului asupra copiilor intr-un abuz asupra familiei si a integritatii ei…Sa ne auzim cu bine:)

  65. Ana, parearea mea: o palma data la fund unui copil in public, spune multe despre relatia parinte-copil, o palma data unui copil, in public sau nu, nu are ce cauta in metodele de educatie moderne. Daca o sa ajungi sa locuiesti aici si ai sa vezi cum se pune problema, in primul rand de catre pedagogii scolari, asupra educatiei, sunt sigura ca acea palma data la fundul unui copil ti se va parea si tie inutila.

    In alta ordine de idei, suedezii nu sunt extremisti. Sunt persoane extremiste suedeze, la fel cum sunt si persoane extremiste romane. Daca vrea sa iti faca rau, iti face. Dar daca face un abuz, e pedepsit el si nu tu. Adica daca te reclama aiurea, pentru lucruri inchipuite de el.

    Un copil abuzat e luat de la parinti, daca se dovedeste asta. Dar un copil abuzat e remarcat in primul rand la scoala, prin comportament. Si sunt sigura ca nu vecinul extremist va fi cel care va reclama, ci pedagogul/profesorul.

    Legile impotriva abuzurilor de orice fel, caci e si impotriva abuzului domestic de ex., sunt respectate, dar fara sa se faca abuz de acestea. Eu, ca emigrant care traiesc de 6 ani aproape aici, n-am simtit niciodata nimic abuzator impotriva mea. Pentru ca lumea stie ca sunt legi. Iar daca sunt persoane care sunt impotriva emigrantilor, au posibilitati de manifestare, tot legale. Un partid in care sa intre. Dar nici membri aceia nu au voie sa fie extremisiti. In doi sau trei ani au plecat din acel partid doi membri importanti pentru ca presa a dat publicitatii filmari si exprimari ale lor in public care nu corespundeau cu statutul pe care il aveau.

    E clar ca societatea suedeza ca cea de oriunde din alta tara nu se potriveste oricui. Nici suedezilor de multe ori :). Multi pleaca sa traiasca in alte tari, pentru ca nu li se potriveste aici.

    Si inca ceva: nu ocupi locul de parcare a vecinului, pur si simplu nu se face. El plateste chirie pentru locul acela. Daca se intampla o data, va veni sa iti spuna frumos. Daca se repeta, te va reclama :). Ca i-ai ocupat locul de parcare, nu ca iti bati copilul. 🙂
    Daca vrei sa ai locul tau de parcare, vei plati si tu chirie. Daca nu, vei parca pe locurile publice, unde nimeni nu va zice ca e locul lui. Locurile publice sunt publice si respectate, proprietatea la fel.

    Legile nu sunt rigide sau absurde, legile sunt facute ca societatea sa functioneze, sa nu fie haos.

    Mult succes va doresc!

  66. Inca ceva: copiii sunt instruiti la școala ce înseamnă abuz, indiferent de ce fel, stiu ca părinții nu au dreptul sa ii bată. Stiu numărul de tf. la care sa sune. Vecinii își vad de familia lor in general ( spun așa pentru ca e posibil sa fie si exceptii, deși eu n-am întâlnit) si nu se racaie unii pe alții. Sunt oameni de treaba si daca nu te pot ajuta, nu te incurca. Dar ca vecini sunt saritori si binevoitori. Vorbesc din experiența mea, normal.

  67. Buna!Sunt studenta in anul 4 la medicina in Brasov si as vrea sa aflu informatii despre rezidentiatul in Suedia,mai precis cum poti sa pleci dupa ce termini anul 6 si care ar fi salariul de rezident.Multumesc anticipat:)

    • Andreea, daca ai răbdare citește pana aici ce răspunsuri am scris, cred ca e pe undeva si despre rezidentiat. In primul rând trebuie sa stii suedeza la nivel de comunicare, trebuie sa aplici pentru rezidenta ca pentru un job, sa mergi la interviu. Șansele sunt destul de mici, locuri sunt putine si e concurenta pe ele. Contează mult experiența de munca din timpul verii, aici lucrează studenții peste vara. Chiar acum avem la laborator o studenta care a terminat anul trei la medicina si lucrează la prelevate dr sânge, ia sânge la pacienți. Dupa anul 4 sau 5, nu msi stiu exact, am înțeles ca pot lucra ca si medici pe urgență. Posturile de rezidenți se publica in diverse reviste si pe site-uri de job-uri, se numesc ST läkare. Succes!

  68. Salutari!!! Catalina eu stau in Ljungby,este o localitate in sudul Suediei, defapt stam la 20 km de oras, lucrez in Ljungby si fac naveta in fiecare zi cu masina si nu prea este convenabil cu benzina, dar slava lui D-zeu ca din octombrie o sa ne mutam in oras la apartament.
    Si noi tot cu un salariu am inceput, a fost greu dar cu ajutorul lui D-zeu totul a fost bine. Eu am venit sa lucrez ca , kinetoterapeut si nu am reusit ptr ca firma de recrutare cu care am venit au fost firma `fantoma` si de a 2 a zi de cand am ajuns aici mi-au spus ca sotul doamnei care se ocupa de noi s-a imbolnavit si nu mai poate sa vb la tel si de atunci am vb tot mai rar, dupa ce le platisem 600 de euro. Asa ca am reusit sa ma angajez pe post de maseur si sunt multumita deocamdata,desi am 4 ani de faculate si 2 de master.Merg la scoala in fiecre zi sa ma perfectionez la suedeza apoi o sa imi gasesc in kinteto ptr ca sunt foarte multe posturi libere.
    Vroiam sa va spun si parerea mea despre gardinita de aici si de legile astea. Pe de o parte sunt bune pe de alta parte nu prea. De ex la gardinita unde mege baietelul meu mie nu-mi place deloc, ptr ca de ex pe timp de iarna cand la toti copii le curge nasucul, nimeni nu ii sterge si pe ei, il gasesc pe baiatul meu intodeauna murdar la nas si pe fata de mancare, cu hainutele intodeauna scoase din pantalonasi, fara papucei in picioare si credeti-ma ca am stat si eu cu el intr-o zi cateva ore la gardi la inceput cand trebuia sa se obisnuiasca cu gradinita si mi-au ingetat piciorele, nici nu m-am gandit ca nu au incalzire in podea. Nu ii invata poeziore sau cantecele, doar deseneaza un pic si se joaca.Educatoarele ii lasa sa faca ce vor ei, sunt certati foarte rar, ii lasa sa faca ce vor. Un singur lucru mi-a placut ca a invatat sa mance singur cu cutitul si furculita de la 3 ani ca se imbraca si se dezbraca singur, ca isi duce farfuriuta si paharul la bucatarie dupa ce a terminat de mancat, ca stie singur sa aranjeze masa, sunt lucruri pe care in Romania nu le invata.
    Dar baietelul meu s-a schimbat total decand merge la gradi aici si are prieteni copii de suedezi, adica numai este ascultator si face ce vrea ptr ca a invatat ca nu am voie sa ii fac nimik.
    Sunt de acord sa nu iti bati copilul dar daca il mai atingi cu o nuielusa din cand in cand nu pateste nimic.Scrie si in biblie ca Poti sa-l atingi cu nuielusa. Nu avem voie nici sa tipam prea tare la ei. Voi care inca nu ati ajuns aici o sa va schimbati parera despre lucrul acesta. O sa vedeti copii la 16 ani care bea si fumeaza, se drogeata, plini de tatuaje si sunt convinsa ca nimanui nu-i Place sa-si vada copilul asa. De la 10 ani isi jignesc parintii si ridica mana la ei. Eu vad lucrurile astea la vecinii nostrii si ma ingrozesc, dar sotul meu ma linisteste si imi zice ca poate nu sunt toti asa…
    Adevarul este ca imi este frica un pic de viitorul copiilor aici.
    Dar sa incercam sa vedem si partea buna la lor.
    Eu sunt insarcinata si ma bucur tare mult ca aici nu se plateste nimic pe peroada de sarcina si nici la nastere si nici controalele la medic ptr copii. Data trecuta cand am nescut eram in Grecia si acolo m-a ajuns aproape 2000 de euro.
    Am scris cam mult…sper ca nu v-am plictisit :)))

    Succes la toata lumea!!! Pupici!!

    • Claudia, mă bucur ca s-a rezolvat pentru tine cu un job, succes sa poți sa lucrezi ce îți doresti. Nu e ușor sa razbesti, stiu din experiența. Sarcina ușoară si naștere la fel! Sa mai scrii pr aici sa știm de tine.

  69. Multumesc,Salmi,nu legea ma sperie,nu sunt adepta nici macar a unei palme la fund,dar stiu ca,daca legile nu sunt absurde,oamenii care le aplica pot fi…Am citit aseara despre cazul unui italian aflat impreuna cu familia in Norvegia parca si care a trecut printr-o experienta crunta pentru simplul motiv ca si-a prins copilul de haina in momentul in care acesta vroia sa fuga spre partea carosabila.O fi ridicat omul tonul,acum deh,cand e copilul in pericol,nu toata lumea il poate imbratisa cu lacrimi in ochi si sa spuna cu voce joasa si calma”mama/tata nu e bine..”Suntem oameni,suntem diferiti intre noi si reactionam diferit..aici vroiam sa ajung..tocmai incercarea asta de a ne face pe toti sa reactionam identic ma sperie…nu stiu sa-ti explic in ce fel,dar instinctul meu(beculetul rosu:))) imi spune ca incercarea asta de „standardizare” a atitudinii,dusa la extrem,nu-i chiar in beneficiul drepturilor omului…Vom vedea ce va fi,dar in orice caz,multumesc pentru raspuns si sa auzim de bine:)

  70. P.S Si ma mai gandesc la ceva,repet copilul meu nu stie ce-i aia vreo palma sau ridicat tonul,nu-s de acord cu asta, poate fi traumatizant,dar cum poti compara trauma provocata de o palma la fund cu aceea provocata copilului de faptul ca e luat de langa parinti? Oricat de multe i-ar oferi statul sau o alta familie,un copil luat de langa mama in special( nu vorbesc de abandon,cele care-si abandoneaza copilul nu-s mame sau femei,sunt accidente ale naturii), este un copil al nimanui si asta lasa in urma un gol pe care educatia si bunastarea nu-l pot umple…Sunt de acord cu legea de protectie a copilului,dar nu-s de acord cu exagerarile si cazuri sunt destule..In fine, sa ne fereasca Dumnezeu…

  71. Claudia, fata mea cea mare are 16 ani, cea mică 10. Te asigur ca ceea ce spui tu despre droguri si altele, nu e general, pentru ca așa înțeleg din mesajul tau. Majoritatea își vede de școala si de joaca, cei mici, fara sa ridice tonul la părinți. Si nu, nu suntem stricti cu ele, au libertate câtă își doresc.

  72. Ana, cum spuneam, in spatele unei palme la fund data la vârsta mică se ascund multe si degenereaza la vârste mai mari in altele. Si nu-ti imagina ca in urma unei reclamații din astea, gata l-a luat statul pe copil de lângă mama. Eu cel puțin n-am auzit de așa ceva, nu stiu de unde asemenea povesti la cunoștința ta.

  73. Buna la toata lumea! E bine ca si Claudia si Salmi si-au impartasit parerile. Eu, care inca nu sunt acolo, cred ca nu e necesar sa imi fac prea multe griji cu privire la ce cred/spun/fac eventualii vecini sau cetateni cu care as avea contact mai mult sau mai putin. Cred ca noi romanii suntem obisnuiti ca altora sa le pese foarte mult de capra vecinului. La noi multi vecini sunt atenti la ce fac altii, desi este aberant pentru ca nu ii afecteaza. Din ce inteleg eu de la Salmi ( si de la blogul Liei), ei isi vad de treaba lor si nu se comporta nimeni fortat. Nu cred ca te deranjeaza cineva…poate doar daca incalci legea. Dar nici asa, nu o sa sara nimeni cu pumnul la tine pentru ca exista autoritati care sunt insarcinate cu asta. In Ro de exemplu, autoritatile nu isi fac treaba de multe ori, iar alteori abuzeaza… prin urmare trebuie sa incerci sa te protejezi singur. Legat de scoala, vroiam sa spun ceva. Eu am predat Engleza acum cativa ani buni iar acum avem prieteni care sunt profesori. La noi NU se mai face scoala, elevii sunt total dezinteresati, iar parintii de asemenea. Profesorii nu se implica prea mult, sunt batjocoriti din toate directiile ( guvernanti, cetateni, parinti, elevi), iar parintii de multe ori ridica din umeri. Prietena mea care este profesoara de matematica la un liceu din provincie ( nu de elita, dar nici la cel mai jos nivel) a avut parinti care au tras-o de maneca pentru ca le-a dat nota 5 anumitor elevi…I s-a pus intrebarea retorica: ‘ Va durea mana sa ii dati un 9 sau un 10? Doar stiti ca la admiterea la facultate conteaza media!’ Iar unii din ei intra la liceu fara sa stie tabla inmultirii. Ma rog, poate nu este un exemplu reprezentativ, dar rezultatele lor per total sunt martore la situatia actuala. In Romania se scot licentiati pe banda rulanta. Daca ai Bac-ul, incepi si termini o facultate fara probleme. Poate nu Politehnica sau Medicina, dar una privata sau de stat la care sa dai spagi tot termini. In Suedia nu stiu cati fac facultate. Aici copiii au tableta de la 5 ani, in Clasa I au deja IPhone…nu fac miscare mai deloc. Maxim alearga cu tableta in mana si nu prea mult. Acolo, din ce am citit, petrec mult timp in natura si sunt lasati sa o exploreze – probabil de aici si murdaria. Eu o las pe fetita mea sa se faca exact ca purcelul afara, dar am o gramada de vecine care ii vor curati ca lacrima…de parca e greu sa speli la masina de spalat. Scoala in Romania e o mare problema acum. Daca vrei sa scoti ceva din el, adica macar sa reusesti sa-l canalizezi pe ce ii place, trebuie sa bagi multi bani in pregatirea lui si mai ramane si problema cu anturajul…tu ii dai exemple bune, dar cele mai multe din jur sunt proaste. Ma rog, toate astea sunt parerile mele personale si atat. Nu trebuie sa le luati ca punct de referinta.
    Aaaa, inca ceva: din cate stiu, cand vrei sa-ti inscrii copilul la prescoala in Suedia, ai de ales intre 5 ‘gradinite’. Salmi, exista posibilitatea sa le vizitezi, sa vezi exact metodele, copiii, etc?

    • Cătălina, din păcate nu stiu cum e cu gradinitele, noi ne-am bucurat ca s-a facut un loc liber la grădi cea mai aproape de unde locuiam noi atunci, pentru fetița mea. O luna jumate am asteptat, nu puteau sa o ia peste numărul de copii ce îl aveau. Dar e posibil sa poți sa mergi sa le viziteze, daca e sa ai de unde alege, sigur n-o sa zica nimeni ca nu, daca tu îți exprimi dorința. Poate chiar se face așa, dar eu chiar nu stiu.

      Car despre învățământul românesc, cea mare a mea a mers primele 4 clase acolo la școala si pot sa fac comparație in cunoștință de cauza. In Ro se învață mecanic, copiii merg cu sila la școala, nu ii atrage nimic, nu sunt motivată sa învețe. Aici in clasele mici invatatul e mai mult interactiv. Învață despre natura prin plimbari, care sunt obligatorii o zi pe săptămâna, indiferent de anotimp. Sportul e sport, suedezii adoră miscarea si ii încurajează pe copii sa o practice. Orele sunt aerisire, copiii sunt lăsați mai lejer e adevărat, mai ales pana prin cl. 6-a, se joaca mult pentru ca e teoria ca ccc copiii învață mult din joaca. Lecție acasă au putine, pana in cl. 4-a se pune accentul pe învatarea si stimularea cititului, a scrisului corect, stimularea imaginatiei prin desen, scris si alte proiecte, sunt invatati sa lucreze in grup, etc. E foarte diferit de Ro si înțeleg ca e greu de digerat pentru noi, veniți de acolo. Stiu cum am fost eu :). Acum cea mare e la liceu, e greu, e mult , au multe proiecte si lucrări, teste. E mult diferit de Ro si luat așa la rece pare mai ușor. Dar nu e. Aici ca a iei un calificativ bun sau foarte bun, chiar inveti. Nu merge cu nimic altceva decât cu invatatul. Liceul nu d obligatoriu si mulți nu reușesc sa termine, mulți fac liceu pe ceva meserie, pentru ca e la in nivel mai ușor si au si job. Tinerii dupa 13-14 ani lucrează verile sau in we-uri sa aibă bani de buzunar, câștiga experiența si contează foarte mult pr viitor. E foarte diferit de Ro. Din multe, multe privinte.

      Eu am facut facultate in Ro si aici, deci iar pot compara. La fel, e greu, poate foarte greu. Mie mi s-a părut mai greu decât in Ro si nu numai din cauza limbii ci din cauza ritmului- mereu aveam laboratoare, rapoarte de scris si de predat, apoi urma examenul, multe din ele au fost cu volum mare de invatat, lucruri grele. In Ro daca învățăm jumate din cursuri luam un 5-6. Aici învățăm tot,

      repetam si luam un G. VG era cel mai mare betyg, dar trebuia in general sa faci peste 85% ca sa iei VG. Pentru G peste 65%. Dupa examen aveam doua zile libere, weekendul, iar de
      luni o luam de la capăt cu o noua materie. Vacanța de iarna nu este, doar zile libere de Crăciun si revelion, dar pr care le petreceam si învatand pentru ca imediat in Ianuarie aveam
      examen. Vara aveam vacanța o luna jumate, o luna si trei saptamâni, din care eu lucram vreo 3-4 saptamâni, dar colegele mele de facultate lucrau aproape toate, toată vara. In schimb,
      cand ai terminat o facultate, ești pregătit teoretic si practic cat sa începi sa lucrezi si sa stii ce faci.

      Asta e experiența mea, nici eu nu o spun ca generalizare si e clar ca fiecare are alte experiente.

  74. Salmi, iti multumesc mult de informatii. Chiar sunt utile si da, sunt convinsa ca sistemul e mult diferit de al nostru, dar copiii cred ca se adapteaza mai repede decat noi adultii in general. In alta ordine de idei, maine la ora 2PM ora Suediei am interviul. Sa trec de asta si vom vedea ce va fi. Daca vrea D-zeu vom ajunge acolo. Daca nu, nu.

  75. Ah, am uitat! Salmi/Claudia, cam cati copii sunt intr-o grupa la gradinita? Si cate profesoare?

  76. Catalina, bafta multa! Sa vii cu vesti bune.

    La fata mea la camin erau grupe amestecate: 1-3 ani si 4-6 ani. Faceau activitati si in grup mare si pe grupuri mici, pe varste…de ex. copiii de 4 ani desenau si cei de 5 ani mergeau in excursie, iar cei de 6 ani ascultau o poveste. Asta in anumite zile in saptamana,anumite ore. In rest erau toti impreuna, aveau multe sali in care sa poata sta, nu numai o sala. Aveau pana si o sala cu haine diferite, copiii se imbracau de multe ori haios si stateau asa la gradi. Mie imi placea sala unde se strangeau dimineata, intr-un cerc, asezati pe jos. Cantau un cantecel de bun venit pentru fiecare copil si aveau un bol de plastic cu legume crude (morcovi, ardei, conopida, telina,etc) si bolul circula de la copil la copil. Cand bolul ajungea la un copil, era cantat cantecelul de bun venit si se spunea numele copilului, iar copilul lua o bucata de leguma, ce ii placea lui. Copiii mari nu dorm de pranz decat daca doresc, mari adica cei din grupa 4-6 ani. La noi a fost o usurare, cea mica avea 4 ani cand am ajuns in Suedia si de la 2-3 ani erau un chin somnurile de pranz in Ro…degeaba am rugat educatoarele sa n-o mai chinuie, au zis ca nu se poate sa nu doarma de pranz. Si era la o gradi particulara…

    Erau 4 grupe de cate 15-18 copii cu cate 4 educatoare la fiecare grupa. Nu erau toate prezente de dimineata si dupamasa, numai doua, la pranz cand mancau (putin inainte si putin dupa, cam 2-3 ore) se suprapuneau toate 4. Nu au activitati stricte ca in Ro, nu stau pe scunele si asculta smeriti de educatoare. Sunt lasati mult liber, sa faca ce vor, sunt ascultati si bagati in seama, li se da importanta dorintelor lor, sunt stimulati in imaginatie (mie imi placeau mult orele lor de pictura, aveau o sala speciala, isi luau sorturi speciale si lucrau cu mainile mai mult :)), invata lucruri practice cum zicea Claudia, a mea a invatat sa bata cuie la gradi…dar totul se bazeaza pe joaca, nicidecum pe memorat mecanic si stat „la locul” lui. De asta nu invata poezii si cantecele, dar au serbari scurte de Sf.Lucia cand canta in cor cantecele de sezon. Poezii insa, nu, niciodata. Nici la scoala mai apoi.

    Apropo ca umbla desculti mereu, asa e si la scoala pana in cl.6-a, ca apoi in general schimba scolile. Intra desculti in clasa, unii chiar in scoala.

    Gata, fug la munca!

  77. Hello! Am avut al doilea interviu. A fost diferit de primul, in sensul ca au fost altfel de intrebari si destul de multe studii de caz. Dar overall a fost foarte interesant pentru mine. Mai sunt 3 candidati, iar raspunsul final il voi afla in August pentru ca managerul ( cel cu care am avut primul interviu) este in vacanta si se va intoarce dupa 12 August. Cred ca o sa ma perpelesc tare pana atunci. Salmi, iti multumesc mult pentru toate informatiile. Stiu ca v-am asaltat cu intrebari. Si mai am una. Am vazut ca ei stiu mai toti Engleza. Incep sa o studieze de la gradinita? La un moment dat, cred ca am citit tot pe blogul tau ca invata si alte limbi nordice. Invata anumite notiuni, sau la nivel conversational sau cum?Daca ne ajuta Dumnezeu sa ajungem, sotul meu va merge la scoala mai intai sa invete limba ( si evident si eu va trebui sa fac acelasi lucru). Dupa aceea, ne-am gandit ca trebuie sa faca o alta scoala. El in Romania lucreaza in Armata. Aveti idee daca acolo ca sa devii Security Guard trebuie sa faci vreun curs? Ca nu am reusit sa gasesc nimic pe net in sensul asta.
    Multumesc mult!

  78. Bravo Catalina, asteptam vestile bune acum!

    Engleza incep sa o studieze copiii aici in clasa a doua. La gradi nu au treaba cu ea. Dar metodele sunt diferite de Ro, daca o sa inveti suedeza aici, ai sa vezi cum se invata suedeza, ca limba straina. Identic se invata si engleza. Au teste nationale la engleza parca din a 9-a, apoi la liceu. E si „bacalaureat” la engleza, alaturi de suedeza si matematica.
    Cea mica a mea a invatat in semestrul asta limbile nordice: norvegiana, daneza, islandeza. Nu au invatat nu stiu cat, doar o lista de cuvinte, au ascultat texte, au citit texte scurte, s-au uitat la filme.

    Gardienii aici se numesc väktare. Eu am gasit un link cu informatii dar e in suedeza. http://vaktarutbildning.se/vaktarutbildning/att-utbilda-sig-till-vaktare
    Sunt doua firme mari de gardieni: http://www.securitas.com/se/sv/Jobba-hos-oss/Vanliga-fragor/Sakerhetsutbildning/ (e si in engleza) si http://www.g4s.se/sv-SE/ .
    Trebuie un curs special, dar am inteles ca te angajeaza si fara pregatire si apoi te trimit ei. Scrieti-le eventual inainte sa ajungeti aici sa vedeti ce spun, poate nici nu e nevoie de suedeza.

  79. Buna Salmi, sunt Simona sunt medic specialist medicina de laborator. Firmele care recruteaza medici nu au posturi pentru aceasta specialitate, in 5 ani am vazut 2 cereri, am inteles de la alti medici ca nu exista echivalentul profesiei peste tot .
    Poate ma lamuresti si pe mine pentru ca sunt pe punctul de a ma inscrie la Balneofiziokinetoterapie ,caci kinetoterapeuti cauta sa angajeze !

    • Buna Simona! Exista echivalentul in Suedia, dar sunt putine locuri. probabil „productia” interna de medici acopera necesarul de medici de laborator si de aceea nu cer din exterior. Dar ca medic de laborator esti specialist apoi si pe „sectii”: biochimie, microbiologie, patologie, virologie, etc. Nu stiu in Ro cum e.

  80. Multumesc mult pentru raspuns,prea tarziu am vazut ca sunteti in vacanta.
    In Romania acele „sectii” fac parte din laboratoare mari- spitale sau lanturi mari de laboratoare private. Eu lucrez de 5 ani in privat in laboratoare mai micute unde am lucrat de toate, acum inclusiv biochimie fac.

    • Nu, nu mai suntem in concediu de doua saptamani. 🙂

      Si aici laboratoarele mai mari au medici de laborator. De ex. laboratorul unde lucrez eu nu are medici aici. Sunt medici colaboratori pe biochimie, microbiologie si centrala de sange in Stockholm, la care se apeleaza cand sunt probleme. In rest, noi BMA facem totul. Nu este patologie insa aici, ca patologia nu merge fara medic de laborator. Probabil si alte sectii, cum sunt in laboratoarele mai mari. Cand am facut practica pe patologie, acolo BMA numai pregateau lamele, ne uitam si noi la ele, ca am invatat la scoala cum se citesc, dar numai medicul dadea rezultatele. Asa e si la alte „sectii” unde sunt medici. Dar nu si la noi la laborator. Mie de asta imi place, ca avem responsabilitate mai mare. Si salarul e putin mai mare decat ale colegilor din laboratoarele mai mari. 🙂

  81. Salmi, imi cer scuze pentru intarziere. Iti multumesc mult pentru raspuns. M-am uitat pe site-urile date de tine si am sa le scriu si lor sa le cer mai multe detalii. Intre timp, stau ca pe ghimpi pana pe 12 August cand se intoarce managerul din concediu…dar daca e sa fie, va fi. Daca nu, nu. 🙂 Doamne Ajuta! Tu ce faci? Ai inceput munca, nu?

  82. buna ziua / hej !
    va rog sa ma informati in legatura cu structura anului scolar la ciclul primar si gimnazial. Cand are loc festivitatea de deschidere de pilda…
    va multumesc mult ( tak )
    Angela V.

    • Buna Angela! Anul scolar are structura diferita de la län la län. Ca sa iti pot raspunde, trebuie sa stiu in ce län/kommun te intereseaza. Cel mai bine scoala, caci in general scolile au site-uri pe net unde poti vedea exact.

      Festivitate de deschidere nu se face, copiii se duc la scoala si sunt primiti de profesori, la clase, acolo de face „bun venitul”, in cadru restrans.

      Cu mare placere.

    • Depinde si de clasa in care merge copilul, clasele zero incep cam cu o saptamana mai repede, pentru acomodare. Nu exista ciclu primar si gimnazial, scoala e structurata pe trei etape, poate 4 daca luam in considerare clasa zero separat. Apoi e lågstadiet care cuprinde cl.1-3, mellanstadiet cl. 4-6 si högstadiet cl. 7-9. Dar au aceeasi structura scolara, chiar si liceele in general, daca sunt in acelasi län.

  83. Buna,
    Imi cer scuze de intarziere, dar a fost o perioada plina. Din pacate nu am fost acceptata de compania din Suedia, dar la cateva zile dupa ce am fost notificata de refuz, am fost contactata de o companie din Luxemburg. Aplicasem acolo tot pe un post de Specialist de Investigare a Fraudelor. Am avut 2 interviuri pe Skype si ultimul saptamana trecuta face to face in Luxembourg. Vineri seara am primit confirmarea ca m-au acceptat. Deci yeeeeeyyy!!!! O sa plecam in Luxemburg!
    Pe 1 Noiembrie o sa plecam, dar noi am vrea sa ajungem undeva pe 1 Octombrie ca sa aranjam cu apartamentul, actele, etc.
    Legat de impresiile mele despre micul Luxembourg, va pot spune atat: 2 zile cat am stat acolo NU am auzit claxon, tipete, injuraturi; nu am vazut imbulzeli, imbranceli sau oameni alergand…asta desi la ora 17 era full la gara deoarece ieseau toti de la munca si se indreptau spre casa. Acolo sunt multi care fac naveta din Franta ( granita e la 12 km), Germania ( granita e la 50 km), Belgia, Olanda, etc. Oamenii vorbesc incet pe strada si e foarte multa linisteeee. La scoala se axeaza pe studiul limbilor straine din ce m-am interesat, ceea ce ma bucura, iar la cresa primele saptamani parintele e obligat sa stea cu copilul pentru ca acomodarea sa fie mai lina. Cresa costa 9% din veniturile parintilor, astfel ca spun ei, toti isi pot permite.
    Alte chestii pe care le-am observat: daca iti iei biletele de autobuz online, ai prioritate la locuri si costa mai ieftin. Daca iti comanzi taxi platesti cu 40% mai putin decat daca il iei din strada. Daca intr-o statie de taxiuri sunt 10 masini, tu il iei pe primul. Restul oricum au usile blocate.
    Pe scurt, mi-a placut ca e mic si e liniste. Ah, si e unul dintre cele mai sigure orase din Europa, nu? Dupa ce ajung o sa=mi fac un blog sa ii ajut si eu pe romanii care vin acolo. Salmi m-a inspirat in sensul asta.
    Voi ce mai faceti? Se lasa frigul incet incet?
    Pupici!

    • Catalina ma bucur pentru tine! Sa ai bafta multa, multa. Am fost o zi in Luxemburg, turisti. 🙂

      Aici a fost vara, peste 20 de grade, soare non-stop. Inca nu e frig…dar urmeaza. Pupici!

  84. buna, salmi! imi place mult blogul tau. spune ne mai multe informatii despre cum e lumea acolo unde traiti voi..

  85. am citit multe din postarile pe care le ai facut de-a lungul timpului. ai o gradina cu flori frumoase …. eram curioasa daca ai mai intalnit alti romani sau emigranti din alte tari acolo pe insula si daca ti ai facut prieteni printre ei. 🙂

    • aaa, scriu cu placere! O sa scriu o postare cu asta, promit! Chiar asa, sa stii ca ma ajuta sa fiu „pusa” sa sciu, daca mai ai curiozitati, spune, fara frica :).

  86. salmi, tare as vrea sa stiu cum lucreaza acolo un medic de familie. ce face el.cum se amesteca in viata unei familii. familia ta a avut vreodata nevoie de medicul de familie? cum a fost…din punctul tau de vedere ca pacienta. stiu ca sotul e medic, dar totusi intreb…:)

    • Aici fiecare pacient e arondat la o policlinica (vårdcentral). Cand ai nevoie de medic, suni la policlinica si esti programat la ce medic e liber primul. Sau intri pe site-ul policlinicii si acolo poti alege medicul la care vrei consultatie, dar atunci vei fi programat cand medicul are timp liber. Pentru ca aici jurnalele pacientilor se tin cu strictete, orice medic are acces la el si citeste ce boli/tratamente ai avut. Un medic de familie face multe. Cea mare a mea a avut nevoie de mai multe ori de medic si am fost cu ea, i-a facut un examen foarte complex si a avut multa rabdare sa o asculte, avea 14 ani atunci. Acum merge singura :). Daca il depasesc problemele, face trimitere la specialisti. Eu nu am ajuns la medicul de familie, am ajuns direct la specialist :).

  87. iti multumesc pentru raspunsul promt. azi am primit o oferta d la firma de recrutare in Bollnas. ce poti sa mi spui despre acea zona?

  88. Buna ziua. va scriu din Romania . Cunosc o familie de romani placata in Suedia de 6 ani. Au împreuna 3 copii baieti cu varste cup rinse intre 1an si jumatate si 10 ani . Mama sta acasa avand in grija minorii tatal lucreaza ca sofer.Toata familia cuprinzand 5 persoane au acest personal numar de care voi vorbiti . Sunt cu taxele platite la zi , nu sunt infractori ( au cazier curat si aici in tara si in Suedia), cersetori sai mai stiu eu ce. Vineri seara adica pe 9 noiembrie 2013 asistenta sociala a venit peste ei cu politie si le au ” confiscat ” copii pe toti trei. Sunt disperati !!! Pe motiv ca baiatul cel mare are un prieten la scoala ,cel mai bun , cu care isi mai petrecea si timpul si extrascolar de origine suedeza, a provestit acestui pusti ca ar vrea sa place in alta parte ca nu ii mai place acasa.De aici s a relatat de catre conducerea scolii o poveste horror de s a tras concluzia de catre autoritatile in masura ca acesti copii nu au mediu prielnic de crestere,si au hotarat soarta lor in 5 min . Parintii nu stiu nimic despre ei nu l i se permite sa i caute nu l i se dau informatii privind soarta lor ba mai mult chiar au fost desparti Dumneze stie pe unde or fi si la cine or sta. Nici macar un telefon nu au primit din partea copiilor( si aici ma refer la cel mare si mijlociu).Va rog insistent si din suflet daca stiti vreo posibilitate pentru a i ajuta scrieti mi. Orice informatie care poate sa i ajute !!! Nu se poate ca statul suedez sa desparta o familie la modul asta oricat ar lupta ei pt drepturi le copilului. Nu este normal!! Asta m i se pare o rapire cu acte in regula!! In aceasta fam nu este vorba de abuz violent a neglijenta parental a sau abandon.nici vorba!! Sunt o familie normal a care cresc impreuna si singuri fara ajutor din exterior trei copii!! Nu este usor!! Dar asta nu inseamna ca pentru un motiv stupid gandit inventat sau spus din imaginatia unui copil sa aibe asa consecinte grave.. Deocamdata ieri ,luni,l i s a spus ca cei trei copii sunt bine si peste doua saptamani se va face o ancheta. De ce nu au facut o inainte?? Si pana atunci ce vor face copii?? Si parintii…???? Parerea mea este ca este un abuz .niste parinti normali nu si educa copii cu bate si curele si batai crunte dar exista situatii cand te mai scot din sarite si poate ca reactionezi mai nervos.Si pt asta gata? Statul hotaraste soarta acestor copii.Sa specific faptul ca cei mari plangeau si tipau in momentul cand au fost luati din casa lor. Cumplit,totul s a intamplat fara vointa lor !! Astept raspuns !!!

    • Imi pare rau, chiar nu stiu incotro sa se indrepte, nu am mai intalnit asemenea situatii pana acum. le doresc din suflet sa se rezolve problema si sa isi primeasca copiii inapoi cat de curand. Numai bine!

  89. Multumesc, dar daca cineva ne poate ajuta va rog mult sa mi scrieti , orice sfat sau indrumare e de folos !

  90. Buna ziua as avea nevoie de contactul unui pediatru roman in Malmö.
    Daca aveti info va rog scrieti pe margaritar76@yahoo.com

    multumesc

  91. Buna Mihaela si sa aveti parte de multe bunatati in noua bucatarie.
    Stiu ca Diana a calatorit singura cu avionul dar nu am gasit in posturile tale daca a avut nevoie de vreun document special in afara celui completat pentru compania de zbor. Gen procura notariala pentru autoritatile romane. . Fica-mea doreste sa mearga in RO…fara nici unul dintre noi. Multumesc daca ti-ai face timp sa-mi raspunzi./ Nicoleta

    • Multumim Nicoleta!

      Diana a calatorit de mai multe ori singura, dar „problema” e ca a calatorit in Ungaria, la Budapesta, acolo o astepta tatal ei. Deci trecea granita cu masina si de obicei era sau sora tatalui ei sau sotia (sora e necasatorita, are acelasi nume cu tatal Dianei) si cum au acelasi nume, n-a intrebat-o nimeni de niciun act. Ea a avut procura facuta de mine o data la notariat in Ro ca stiam ca avem nevoie, alta data la ambasada in Stockholm, dar nu a folosit niciodata hartia. Problema e la iesire din cate stiu eu, dar mereu s-a repetat povestea. Au fost si dati cand au calatorit doar ei doi, Diana cu tatal ei si atunci au intrebat de procura.

      Parerea mea e ca are nevoie de act, autoritatile romane vor intreba de el, cu siguranta. Problema e ca se face numai la Ambasada in Stockholm sau in Ro…

      • Multumesc MIhaela,

        ma intereseaza doar sa intre in RO de intors se intoarce cu noi, amandoi. Gandesc sa cumpar bilet cu insotitor, dar nu stiu daca in RO o lasa sa intre fara acea declaratie ( cat despre drumuri la Stockhol si stat pe la hotel cred ca echivaleaza cu pretul biletului de avion ….:). Am citit pe siteul ambasadei ca orice notar public din Suedia poate sa legalizeze cu apostila de la Haga declaratii in limba romana. O sa ma interesez.

        Sa ai aprte de emotii ^neincercate^ la deschiderea cadourilor !
        Craciun Fericit tuturor!

        • Cu mare placere!

          Din cate stiu eu, la intrare nu are nevoie de nicio declaratie. Doar la iesire e problema. Asta o stiu de cand locuiam in Ro si faceam drumuri dese in Ungaria (locuiam la 10 min de granita si mergeam des in weekenduri la bazine, cumparaturi, distractie) si era si Diana cu noi. Ea are alt nume decat eu, sotul si Silvia si la intrare ne intrebau de act, eu aveam hotararea de divort si le aratam o copie, cum ca ccc copilul e in grija mea, atunci nu era nevoie de nimic altceva. Dar la iesire nu a fost nevoie niciodata sa aratam vreu act in afara de pasaport.

          Zbor lin si sa va intoarceti cu bine. Craciun fericit!

  92. Buna tuturor si Un an nou fericit!
    Am 37 de ani, sunt casatorit si am 2 copii de 10 si respectiv 12 ani. Este prima data (dupa ce am avut foarte multe ocazii sa plec din tara) cand doresc sa plec din Ro.
    Meseria mea este de instalator sanitar dar sunt si sofer profesionist de 17 ani. Deocamdata as dori sa plec doar eu dar apoi vreau sa-mi duc si familia. venitul meu in Ro e intre 1000 si 1500 e/luna.
    Rog sa ma ajutati cu informatii despre cum pot ajunge sa lucrez legal, sa invat limba suedeza, etc. tot ce inseamna plecarea mea in Suedia. Va multumesc si inca odata La Multi Ani.

  93. Buna ziua tuturor !! sunt rezidenta anul 1 pe anatomie patologica in Ro,m-ar interesa sa fac rezidentiatul in Suedia.Ce sanse am? Imi pot pastra specialitatea din Ro ? ce pasii sunt de urmat? limba am inceput s-o invat deja. ce insemana statutul de AT si ST? Orice informatie e binevenita, va multumesc!

    • Buna Deea! Din cate stiu eu, e tare greu sa continui aici rezidentiatul. Dar poti incerca. Posturile de rezident se scot aici la concurs, poti scrie spitalelor si intreba daca e posibil sa te ia ca rezident, sa il continui aici.

      AT inseamna medic stagiar, e obligatorie stagiatura de 18 luni aici dupa absolvirea facultatii de medicina, ca sa obti legitimatia de medic. Perioada AT dureaza 18 luni. ST inseamna rezidentiatul, ST läkare e medic rezident.

      Parerea mea e ca sa nu disperi. Daca nu reusesti sa vii ca rezident, sigur ai multe sanse ca specialist, mai ales daca stii suedeza. E nevoie de medici patologi, asta stiu sigur. Sunt multi medici patologi, specialisti, adusi din Polonia si Ungaria.

      Bafta multa!

  94. Iti multumesc din suflet pentru raspuns,chiar voi incerca sa nu disper 🙂 Fac multe extra cursuri de perfectionare in specialitatea mea,imi place mult ceea ce fac si sper sa reusesc sa-mi dezvolt abilitatile in Suedia..mult noroc in tot ce faci,pagina ta este de un real ajutor tuturor !

  95. Buna Salmi
    Am citit blogul tau, felicitări pentru tot ce faci.
    Am o întrebare: eu sunt medic specialist psihiatrie , am deja 1 an de practica in ambulatoriu si garzi in spital. Cam care e cererea suedezilor pt psihatri? Mai ales ca pt psihiatrie trebuie sa știi limba f bine.
    Multumesc mult pt răspuns si spor in tot ce faci.
    Lucian

    • Buna Lucian, multumesc mult.

      Din cate stiu eu e cerere mare de psihiatri, la noi cel putin au venit doi sau trei polonezi in ultimii ani. Mai ales pe psihiatrie infantila stiu ca e lipsa mai mare. Vezi prin firmele de recrutare, ce specialitati au ei nevoie. Te ajuta sa inveti si limba, asa e cel mai usor de ajuns. Mult succes!

  96. buna salmi…felicitari pt blogul tau e superrr si cu ff multe informatii.vroaim sa te intreb sunt medici romani ginecologi care lucreaza in suedia???astept raspunsul tau.pupp

    • Buna georgiana! Multumesc. Nu stiu, eu cunosc putini medici romani aici, mai vad cate un remis emis de medici in Stockholm, catre pacienti care locuiesc pe insula si imi sare in ochi numele. Cu siguranta sunt si ginecologi, eu insa nu cunosc niciunul.

  97. Buna salmi ! In primul rand vreau sa-ti multumesc pt. acets blog si pentru toata informatia pe care o pui la dispozitia noastra!
    Situatia mea este total diferita, eu deja sunt in suedia si muncesc,problema este ca nu stiu daca am sau nu un contract de munca, angajatorul meu (mai face manevre) afirma ca da insa eu nici nu l-am vazut ,nici nu l-am semnat !Am trecut prin toti pasii care trebuie urmati, am numar personal si inclusiv buletin suedez. As dori sa aflu daca exista vreo pagina web unde as putea avea access la toate informatiile personale in legatura cu munca, timpul total in care am muncit cu contract si eventual sa pot scoate la imprimanta o copie dupa contractul meu de munca care dupa cum bine sti,este absolut necesar in suedia ! Multumesc anticipat !

  98. Buna Adrian!
    Hmmm, complicat pot sa iti spun…Din ce stiu eu, doar la personal poti sa afli daca ai un contract de munca sau nu. Dar din moment ce nu ai semnat nimic, e cam ciudat. Insa am o intrebare: cum ai obtinut numarul personal? Prin angajator? Daca da, atunci el trebuie sa fi prezentat contractul tau de munca.
    Totusi, insista la angajator ca ai nevoie de contractul tau, de ce nu?

  99. Da, angajatorul meu a prezentat un contract pe numele meu in vederea obtinerii numarului personal doar ca eu nu l-am vazut niciodata si nici nu stiu daca il mai am sau nu in continuare. Chiar daca il vedeam poate nu stiam exact ce poate fi din moment ce nu inteleg suedeza…
    Chiar nu pot avea o conversatie normala cu el,imi raspunde constant cu evazive gen: trebuie sa te integrezi putin in sistem, toate la randul lor, nu ma presiona …etc. tocmai din acest motiv am fost nevoit sa caut o alternativa.
    Cand spui ca doar la personal pot afla informatiile de care am nevoie, te referi sa insist la angajator sau exista o anumita institutie unde ma pot prezenta cu o anumita cerere, folmurar?
    Eu am cautat metoda on-line in primul rand din comoditate,iti explic, am muncit cativa ani in spania iar acolo era foarte simplu, cu numarul personal te prezentai la fortele de munca iar ei iti faceau un cont on-line prin intermediul caruia tu aveai access la toate informatiile de care aveai nevoie.
    Timp lucrat cu contract
    Cat si unde ai muncit in in ultimii ani
    Ziua exacta in care ti s-a desfacut contractul de munca, motive
    Daca ai sau nu dreptul la somaj,cat timp
    Exista inclusiv optiunea de a primi un mesaj pe telefon de la fortele de munca in momenetul in care ti se intocmea un contract sau cand se desfacea contractul de munca
    Deci cam astea ar fi informatiile de care as avea nevoie,sincer ma asteptam ca suedia sa aiba un sistem mult mai avansat in domeniu asta.

    • Sincer nu stiu, imi pare rau. Dar poti sa intrebi la Arbetsförmedlingen, poate stiu ei daca spui ca in Spania exista asa ceva.

      • Atat timp cat ai numar personal eu nu vad unde e problema! Primesti un salar care iti intra pe card, si care e urmat de taxe pe care angajatorul le-a platit, altfel nu merge. In mod normal la aproximativ 2 luni de la contractul de munca trebuia sa primesti un formular de la pensii, unde trebuia sa alegi cu ce societate si ce fel de contract de asigurare vrei sa ai. E de asemenea posibil sa fi depus contractul pe numele tau si apoi sa il fi anulat, insa plata salarului e un mare semn de intrebare. Asa ceva e ffff grav si eu personal nu cred ca se joaca nici un suedez cu asa ceva. E destul o mica sesizare la Arbetsförmedlingen, si ,,,,, e vai de el. Poti merge linistit la oficiul Arbetsförmedlingen si sa intrebi direct daca se platesc taxe pe numarul tau personal. Mare atentie insa la un lucru, suedezii daca spun o chestie, o fac! Asa ca incearca sa intrebi mai voalat, daca cei de la Arbetsförmedlingen simt ca e ceva in neregula il vor suna pe patron, iar daca el a platit ….. mai greu cu recomandari ulterioare.

  100. Multumesc pentru raspuns, Noi suntem optimisti si sper ca sotul meu sa obtina un contract legal si sa ne putem inchiria un apartament la prima mana.Multa sanatate si bucurii va doresc si cu Dumnezeu inainte.

  101. Buna! Imi place foarte mult acest site, am ajuns de cateva zile in Suedia si vreau sa raman, imi trebuie numerele acelea sa ma inscriu la scoala

  102. Buna seara asi avea si eu mai multe intrebari sa va adreses in legatura cu Suedia,va deranjeaza daca va scriu pe adresa de mail de mai sus?

  103. Am revenit.De fapt de atunci citesc cu drag pe blogul dmv.care este super.felicitări .așa ca citind mai mult o sa va întreb chiar aici cate ceva….soțul meu lucrează de aproape 7 ani in Suedia .nu credeam ca o sa reziste chiar atât dar a rezistat pana acum !adică de o săptămână ne-a anunțat ,pe mine si pe fiica mea de 9 ani ca vrea sa ne ia la el ..am mari emoții nu stiu daca fetița mea va reuși sa se integreze cu școala..am citit ca fetița dmv cea mica e ok si ca s-a integrat bine..eu stiu binișor engleza dar suedeza deloc iar fetița a început de anul acesta cu engleza dar nu se descurca chiar foarte bine.ce credeți ne vom descurca?

    • Da, se va descurca fara probleme. Va fi inscrisa probabil la inceput la o clasa speciala sa invete suedeza, nu va pierde nimic la scoala pentru ca aici e foarte aerisita scoala. Cea mare a mea a avut 11 ani cand am venit, cea mica 4. Mult succes!

      • Multumim.Cand v-ati mutat ati avut nevoie de ceva acte de la fosta scoala?noi am vrea sa plecam vara viitoare asa ca o sa fie pe cl a 4a.Iar daca un caz ca ceva nu ar merge bine si ne intoarcem in Ro o sa continue cu urmatorul an?.multumesc pt raspuns.

        • Aici nu e nevoie de niciun act de la scoala din Ro. Din păcate la ultima intrebare nu va pot raspunde, nu am fost in acea situație. Cred ca cel mai bine e sa va interesați in Ro la minister care e situatia. Mult succes!

          • Bună.
            Sunt medic rezident în România în anul 2, și luna aceasta sunt invitată un Suedia pt un interviu și vizita. Crezi ca va fi nevoie sa încep de la zero rezidentiatul?
            Ai putea sa îmi spui și care ar fi responsabilitățile unui rezident? Acesta recolteaza sange, da injectii etc? Sau asistenta se ocupa de aceasta parte?
            Și o ultima întrebare… Care e atitudinea șefilor fata de rezidenți si fata de posibilele greșeli ale acestora?
            În România se urla la noi pt orice..
            Iti multumesc

            • Buna Silvia! Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat…in primul rand iti doresc mult succes la interviu!

              Responsabilitatile unui rezident sunt responsabilitatile unui medic rezident :). Pacienti, consultatii, diagnostice, sub indrumarea cuiva, a unui medic specialist care e handledare (indrumator). Nu recolteaza sange, nu dau injectii, e partea asistentelor.
              Nu stiu care e situatia daca ai inceput deja in Ro, asta iti poate spune angajatorul. Il poti intreba asta la interviu.
              Sefii sunt prieteni cu subalternii, sunt indrumatori si in general iti cer parerea, te indruma. Aici nu urla nimeni pentru nimic, nu astea sunt metodele. Iti arata, iti explica…asta desigur daca nu ai cumva gninionul sa dai peste un paranoid…sper ca nu exista asa ceva, dar nu vreau sa ma trezesc ca am spus ca nu urla nimeni si chiar tu sa ai ghinionul asta. Asa ca repet :). N-am intalnit pe nimeni aici care sa urle :).
              Cu mare placere!

        • Programul scolar aici nu e atat de incarcat, prin urmare la anumite materii va avea surpriza ca este mult mai avansata (matematica de exemplu) insa nu este un lucru rau, deoarece va avea timp de suedeza si de integrare in sistem. La intoarcere in Romania….. normal va fi in urma cu materia, insa cu „vechile relatii si mita romaneasca cred ca va merge”, sfatul meu e sa va ganditi de doua ori inainte de a lua o decizie, iar ceea ce hotarati sa fie batut in cuie, nu va fi deloc interesant pentru copii sa fie mutati de doua ori, ajunge odata. Cunosc cazuri care s-au intors si nu a fost interesant ( bascalia celorlalti copii, materiile care se cer in Romania(multe fara rost) etc).

  104. Buna seara,revin cu o intrebare cand incepe anul scolar in Suedia,di cand se termina?.

  105. Salut Salmi, am o intrebare…doresc sa vin in Suedia sa locuiesc impreuna cu sotul meu si in 6 decembrie ar trebui sa plecam din Romania. Zilele trecute am aflat ca pentru a lucra in Suedia trebuie sa mi se recunoasca studiile si ar trebui sa merg cu diploma de facultate si suplimentul de diploma la Bucuresti la Centrul de Echivalare a Studiilor. Deasemenea imi trebuie si o adeverinta de autenticitate a actelor emisa de catre Facultatea unde am studiat. Toate acestea trebuie facute pentru ca actele sa imi fie Apostilate conform Directivei 2005/36/EC. Mentionez ca am terminat Relatii Internationale si Studii Europene la Cluj.
    Oare chiar trebuie sa fac toate astea deoarece sunt presata de timp si sincer nu stiu ce sa fac, iar bani de alt bilet nu am.
    Am vazut ca tu ai pus mai sus un link cu ce trebuie facut pentru recunoasterea studiilor, insa nu sunt sigura daca pot veni in Suedia doar cu diplomele si cu copii traduse si legalizate sau trebuie sa fac si demersurile necesare pentru Bucuresti?
    Diploma de liceu mi se recunoaste sau trebuie sa fac anumite demersuri si pentru ea in cazul in care vreau sa ma inscriu la vreun curs sau poate la Master, in viitor?
    Oare ma poate ajuta cineva cu detalii?
    Si as mai avea o intrebare…oare pot gasi ceva de lucru daca am terminat facultatea asta sau sunt slabe sperante?
    Multumesc mult!

  106. Multumesc mult pentru informatii 🙂

  107. Draga Salmi,

    as dori sa te intreb:ca medic specialist pe anatomie patologica am vre-o sansa de a-mi gasit un job in Suedia? Si daca cunosti cumva cazuri de rezidenti din Romania care si-au continuat rezidentiatul in Suedia?Momentan invat limba,iar in viitor as dori sa-mi incerc si eu norocul acolo.

    • Buna Ramona!

      Din cate stiu eu, da, e nevoie de medici specialisti pe patologie. O parte dintre ei lucreaza in laboratoare, pe klinisk patologi, alaturi de BMA. Nu, nu cunosc cazuri de rezidenti care si-au continuat rezidentiatul aici in Suedia. Aici se da concurs pe posturile scoase de catre spitale pentru posturile de rezidenti si din ce stiu eu nu e prea posibil sa continui un rezidentiat inceput in Ro. Eventual sa o iei de le inceput. Dar ca specialist e altceva, de asta au ei nevoie. Mult mult succes!

  108. Salmi,multumesc pentru raspuns,pai atunci bag tare limba si cand o sa-mi iau specialitatea,voi pleca din tara. Momentan sunt rezidenta pe anatomopat,dar nu stiam daca se cauta sau nu aceasta specialitate.

  109. Buna Salmi, constat ca in 2015 nu mai e nici o activitate ai ci. Mai e valabil site-ul?

    • Buna Rami! Aici e un blog, nu mai scriu pentru ca nu mai am timp si nimic interesant de zis :). Despre ce site intrebi daca mai e valabil?

  110. Buna seara !
    Am mare nevoie de ajutor ! kil
    Sunt medic cu 25 de ani de experienta si am facut o mare greseala cand am decis sa vin aici. Am läkarelegitimation, inca invat limba dar nimeni nu ma angajaza fara sa fac practica vreo 6 luni la un spital ca sa invat sistemul medical suedez si sa aprofundez limba suedeza. Ce sa ma fac ? Sunt dispusa sa merg in orice colt al tarii numai sa gasesc un loc sa fac practica si sa fiu platita cat sa imi ajunga pentru strictul necesar. Ajutor !!!

    • Sfatul meu este sa trimiti CV-ul la cat de multe spitale din Suedia, cineva cu siguranța are nevoie de un medic ca tine. Ce specialitate ai? Ar fi fost usor sa fi venit printr-o firma de recrutare, așa pe cont propriu e mai greu. Dar nu cred ca imposibil.

  111. Iti multumesc pt raspuns … cunisti vreo firma de recrutare ?

  112. Buna Salmi, nici nu stiu cu ce sa incep..ideea e ca as vrea sa optez pentru o facultate in Suedia, si vreau mai multe sfaturi, daca sunt bune facultatile de acolo, cam cum ar trebui sa fac, ce acte imi trebuie,etc! Daca imi poti oferi mai multe informatii, ti-as fi foarte recunoscatoare! sau daca stii o alta persoana care m-ar putea ajuta, mi-ar fi de mare folos! Felicitari pentru blog!

    • Buna Cristiana!
      Facultățile in Suedia sunt bune, multe dintre ele sunt in topuri mondiale. Din păcate nu stiu cum te înscri din alta tara si la ce facultăți se preda in engleza. Sau vrei sa inveti in suedeza? Eu am facut facultatea fiind aici deja, dupa ce am invatat suedeza la Komvux. E una din condiții ca sa fii acceptat.
      Sursa pe care o cunosc e http://www.student.nu sper sa găsești informațiile ce te interesează.
      Succes!

  113. Buna , Salmi ! Ma bucur ca ti-am descoperit blogul si am putut afla atat de multe lucruri interesante despre Suedia si nu numai ! Inca iti citesc din postari , deja m-au prins povestirile tale foarte mult ! Daca nu insist prea mult , te-as ruga sa imi spui daca stii cum sunt priviti pe acolo farmacistii ? Eu am experienta ca si farmacist , am terminat facultatea de Farmacie de cativa ani , dar ma bate gandul sa incerc sa imi gasesc un job acolo , pentru ca vad ca apar mereu posturi noi de farmacisti pentru orasele mici si mijlocii din Suedia . Am o prietena acolo care s-a mutat cu sotul ei de cateva luni dar ea sta la sora ei in Goteborg , stabilita de 20 de ani acolo si ii este mai usor , urmeaza sa inceapa scoala pentru a invata suedeza . Mi-a tot vorbit de Suedia si eu incerc sa o incurajez ca este deprimata , nu se poate adapta deloc la vreme , la gandul ca va trebui sa o ia de la capat acolo si mi-am zis ia sa incerc sa vad ce e cu Suedia , cu limba aceasta de i se pare totul asa complicat mai ales ca are sprijinul familiei acolo ! Si asa am dat de joburi si alte amanunte despre munca acolo ! Cei de la firma de recrutare mentioneaza ca daca esti ales ti se ofera curs gratuit de suedeza si trebuie sa stii doar engleza mediu . Mi-am propus sa incerc cateva saptamani sa vad daca ma acomodez cu limba pentru motivul ca pentru a profesa ca farmacist banuiesc ca trebuie sa o stiu bine daca ajung acolo . Apoi sa imi fac curaj sa aplic CV-ul . Deja ma simt increzatoare si stiu ca acolo ca si farmacist ar fi mai bine si cu o viata mai linistita , insa vreau sa te intreb daca stii : cand sotul tau a facut cursurile in tara , a trebuit sa plateasca ceva sau e totul gratuit cum se spune ? Cand te muti acolo firma care te angajeaza tine cont ca esti casatorit si cel care vine cu tine nu are inca un job si nu stie suedeza ? Ai dreptul sa alegi tu zona unde sa lucrezi sau e ceva aleatoriu ? Daca stii ceva despre firma de recrutare Recruitment Intermarin sa fie seriosi ? Imi cer scuze ca am scris atat , poate ti-am pus intrebari naive insa observ ca nu prea aflu multe informatii despre farmacisti in Suedia si daca sotul tau este tot in domeniul medical si pare ca a fost ales pe acelasi criteriu cum se face pentru farmacistii absolventi , mi-am permis sa te intreb ! Iti multumesc mult daca reusesti sa imi spui cate ceva si bafta multa acolo ! Mai ales felicitari pentru tot ce ai realizat acolo ! Mihaela , Iasi

    • Buna!

      Lucian a scris exact ce as fi scris si eu :).

      Noi am venit acum 8 ani deci e posibil sa se fi schimbat cate ceva. Nu cunosc alte firme, nu mai avem contact cu ele. Sotul meu a facut cursurile in tara absolut gratuit, a platit firma totul. Si drumul la interviu, cazarea, masa, tot. Dar nu am ales noi zona, ei au ales, ei stiu unde e nevoie de personal.
      Firma care te angajeaza apoi, ar trebui sa tina cont ca ai familie, copii…pe noi ne-au ajutat cu locuinta si scolile/gradinita copiilor. Dar restul e pe cont propriu, partenerul adica. Nu se ocupa mai departe nimeni, e liber in a-si gasi calea. Cel putin asa a fost la noi. Eu m-am inscris la cursurile de limba la Komvux si dupa ce le-am absolvit (sau in timp ce le faceam) m-am gandit ce fac mai departe. La mine situatia a fost speciala, daca ai reusit sa citesti in blog :).

      Din pacate nu stiu cum e cu farmacistii, dar daca scrii ca sunt aceleasi criterii ca la medici, e de bine :).

      Limba nu e grea, dar cere timp si exercitiu.

      Mult succes si daca mai ai intrebari, suntem aici!

      • Multumesc mult , Salmi ! Orice informatie ma ajuta si ma bucur ca ne ajuti cu atatea informatii utile pe noi cei care inca nu am ajuns acolo ! Conteaza mult ! Incerc de cateva zile sa aflu mai multe despre situatia farmacistilor acolo dar nu gasesc nimic concret ! Intre timp , m-am apucat sa ma acomodez cu limba suedeza si caut un curs in Iasi sa ma inscriu daca gasesc . Si pana la final de luna cred ca ma pot hotara cum ma descurc cu limba si daca ma vad vorbind acolo suedeza si eliberand retete intr-o farmacie ! 🙂 Fratele meu mi-a spus cand i-am povestit de ideea mea de a pleca acolo cu jobul ca ar fi ceva minunat ! Si deja ma ajuta el din Pitesti cu relatiile lui , cauta informatii despre firma de recrutare …e un inceput , avand mai multe relatii fata de mine ! Partenerul meu de viata este deschis la ideea mea nebuneasca de a pleca si asta imi da avant si incredere ! Sper sa gasesc repede acel moment in care stiu sigur ca asta e calea pe care merg fara sa imi mai pun prea multe ganduri impotriva ! Citind postarile tale , mi-am dat seama ca este greu si iti trebuie motivatie si incredere sa treci peste hopuri dar ca si tine gandesc ca atat timp cat nu pleci singur acolo si ajungi sa lucrezi pe meseria ta din tara ai din start multe sanse si beneficii !Iti multumesc si iti doresc numai bine! Mihaela

        • Hej!
          Cursuri de suedeza in Iasi nu sunt, din cate stiu sunt doar la universitatile din Cluj si Bucuresti si eventual la vreo scoala de limbi straine in Bucuresti…limba suedeza e destul de exotica in Romania.
          in cateva saptamani e cam greu de vazut cum merge suedeza, chiar si intensiv invatand, dupa cateva luni incepeti sa va dati drumul, dar curaj, o munca sustinuta da rezultate. Eu as scrie la firmele de recrutare , ca sa stiu un raspuns concret. De preferat ar fi de venit printr-o firma,cu un contract de munca, asta asigura de la inceput un salariu si se primeste personnummer repede, altfel dureaza mai mult.
          Singurul sfat cu adevarat important pe care l-as da e sa va inarmati cu o doza de inconstienta, sa faceti pasul si dupa aia , cu multa munca, merge. Si cand zic munca, nu zic neaparat zi si noapte, dar sa fie continuitate. Bafta multa, daca mai aveti intrebari, indrazniti!

  114. Buna…pana raspunde Salmi, imi permit sa dau eu un răspuns…da, ceea ce spun firmele de recrutare , asta oferă, dar as insista pe cele doua mari pentru Scandinavia…le găsiți care. Dupa mine, suedeza nu e grea, mai ales daca exista si ceva bunăvoința , si prin bunăvoința înțeleg studiu intens vreo 6 luni, mai multe ore pe zi…altfel, nici o limba nu se învață doar prin osmoza…deși am încercat si asta, dar nu merge!…vremea e ok, chiar si mai in nord, acuma cine vine in Suedia oricum trebuie sa se aștepte la ceva mai frig ….cand se vine cu firma, se aplica pe un post anume, se face o vizita înainte, alegerea e in deplina cunoștința de cauza…partenerului nu ii este gasit automat un loc de munca, dar e ajutat intr-un oarecare grad…bafta multă si sper sa ii treacă pasa proasta prietenei Dvs si sa vadă si avantajele Suediei.

  115. Multumesc pentru informatii , Lucian ! Spre deosebire de prietena mea careia i se pare ca a facut o greseala ca a plecat acolo eu gandesc ca ea are o sansa mare si ar trebui sa vada avantajele imense si oportunitatile ce le poate gasi acolo . Dar depinde de fiecare ce isi doreste ! Consider ca daca nu incerci nu vei sti niciodata daca poti face acel ceva sau nu , asa ca imi doresc sa merg mai departe cu ideea de a incerca acolo pentru un job de farmacist ! Numai bine si dumneavoastra ! Mihaela

    • Despre meseria de farmacist: e o meserie legitimata de Socialstyrelsen exact ca cea de medic. Aici informații: http://www.socialstyrelsen.se/applicationforswedishlicencetopractiseeea/pharmacist

      Si eu sunt de părere ca e cel mai bine sa vii cu in contract cu o firma, e cel mai usor de pătruns. Altfel dureaza, e posibil sa iti ia chiar ani de zile, suedezii sunt cam sceptici la noi veniți pe cont propriu. Considera ca platesc la firmele de recrutare care stiu ce au de facut si aduc personal calificat, invatat, in regula.

      Dar ceea ce ai tu de facut este obținerea acestei legitimații, care si ea necesita timp. Daca esti hotărâtă eu iti sugerez sa începi din timp cu aceste acte. Dureaza pana le primesti pe cele din Ro, le trimiti si apoi procesarea lor aici dureaza cateva luni.

      Nici acum 8 ani nu era niciun curs de suedeza in Iasi, stiu ca cei care trecuseră la interviu odată cu sotul meu, din Iasi, au fost nevoiți sa renunțe. Nici la Cluj nu era atunci, sotul meu era si el cat pe ce sa renunțe cand a dat peste un anunț al unei profe particulare, el a gasit-o ca firma deja il anunțase ca daca vrea sa continuie trebuie sa se mute in București, ceea ce era imposibil.

      Da, cum scrie Lucian, un contract de munca asigura un personnummer rapid. Fara acesta e foarte greu de gasit chirie, un job, ce mai, e „ștampila” suedeza.

      Inca o data, suntem aici si răspundem la întrebări. Ma bucur ca Lucian a preluat o parte din răspunsuri. Eu stau cam rau cu timpul liber, dupa cum se vede blogul e si el cam abandonat :).
      Zi frumoasa!

  116. buna as avea o intrebare si eu daca plec dn suedia nu mai am de munca vreau sa stiu daca imi pot recupera impozitu pe salar oprit pe perioada lucrata ca am vazut ceva pe net ca se poate recupera banii pe impozit opriti din salar daca plec din suedia as vrea sa stiu daca e adevarat?iti multumesc

  117. buna.stie cineva daca e nevoie sa renuntam la alocatia din Romania a copilului pentru a o primii pe cea de aici?am depus aplicatia pentru alocatia copilului si pentru ajutor de chirie la forsakringkasan si ne a venit respins pentru ca avem nevoie de un document din tara cum ca nu suntem asigurati acolo.ok asta se rezolva pt ajutorul de chirie .o trimite cineva pt noi .dar de alocatie nu a zis nimeni nimic ca ar trebui inchisa sau renuntat la ea .stie cineva exact daca trebuie vreo hartie din tara pt ea sau?

    • Cand am cerut noi alocații, aveai doua alternative: nu renunțai la cea din Ro, primeai diferența aici(suma ce o da Suedia din care se scade suma ce o primesti din Ro); sau renunțai la cea din Ro, primeai integral pe cea de aici.

      Noi am ales varianta a doua.

      In ambele cazuri ai nevoie de hârtie de la instituția din Ro cum ca nu ai renunțat sau ca ai renunțat.

  118. Buna ziua, sunt profesor de educatie fizica si sport cu specializarea inot si arte martiale si vreau sa ma stabilesc cu familia in Suedia sa lucrez in invatamant imi puteti da cateva informatii cum sa procedez?

    ionmitica@yahoo.com Va multumesc frumos

    • Buna! Mulțumesc in primul rand pentru cuvintele frumoase.
      Din păcate nu stiu cum poti ajunge sa procesezi aici ca profesor, fara completări. Sistemul de învățământ e diferit fata de Ro si toti cai care vin ca profesor si doresc sa profeseze, trebuie sa isi completeze studiile.
      Altfel nu stiu…ca antrenor, Fitness, profesor de inot la bazine…dar suedeza e un must.
      E destul de complicat, eu nu recomand nimanui sa vina fara un contract. Nici nu poate primi nimeni drept de ședere altfel, nu iti găsești chirie pt ca nu ai numar personal…e complicat.
      Dar cu un contract, e perfect ok. Mult succes!

  119. Buna,
    am uitat sa-i multumesc lui Sami ca exista si scrie asa frumos si din toata inima pe blogul ei. Dumnezeu sa te aiba in paza pe tine si familia ta.

  120. Scuze am vrut sa scriu Salmi.

  121. Buna! multumesc frumos pt raspuns, am sa incerc la ambasada sa cer informatii. Sanatate si numai bine.

  122. Buna Salmi! iartama ca insist cu intrbarile dar imi doresc foarte mult sa plec. Eu am facut un master in refacere dupa efort si posttraumatica, ma gandesc pe la o clinica de recuperare sau chiar si maseur, eu in prezent am o colaborare cu Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” fac masaj la corpul de balet. Ma gandesc ca poate stii tu sau sotul tau un cabinet sau o clinica. Asa imi va fi mai usor sa imi completz studiile pt a intra in invatamant si sa pot sa imi intretin si familia. Adresa sau numele unui cabinet sau nume de club poate are nevoie de antrnor inot. Claudia care a venit din Grecia a reusit dar eu nu stiu unde sa caut. Multumesc mult cu bine!

  123. Bună..nici nu știu Cum sa încep …as avea cateva întrebări.locuiesc în italia de 15

  124. Bună salmi scuza.ma pt mesajul incomplet.as vrea sa te întreb eu și soțul meu locuim de aproximativ 15 ani în italia eu lucrez în domeniul comerțului într. O multinațională, supermarket soțul este șofer profesionist la o firma de construcții amundoi vb bine engleza am dori sa începem o alta viața în Suedia ,as vrea sa te întreb Cum as putea găsi un site unde pot depune un cv sau ce trebuie sa fac ,vreau sa precizez ca studiile mele sunt atât în România cât și Italia și mă ocup de contabilitate ,bănci relații cu publicul .sper ca am fost destul de clara am încercat sa fiu breve Mulțumesc

    • Jobb.se, jobbsafari.se, metrojobb.se
      Dar in general se cer cunoștințe de limba suedeza.
      Daca lucrezi la multinaționala, ai putea el incerca transfer in Suedia, daca e filiala aici, mi se pare cel mai simplu. Altfel e greu de pătruns pe piața muncii aici.

      Mult succes!

  125. Eu as lasa o intrebare…chiar doua.
    1.Sunt romanca si deocamdata turista in Suedia, insarcinata in cinci luni. Prietenul meu e suedez (de trei ani suntem impreuna, dar pana acum doua luni eram prin lume). Am vrea sa ne casatorim. Putem face in Suedia acest pas vazand ca eu sunt turista?!
    2. Eu pot obtine un permis de sedere in Suedia dupa ce nasc, ca si mama de cetatean suedez?!
    Va multumesc mult!

    • Buna! Tu primesti drept de ședere in urma căsătoriei cu un cetățean suedez. Intra pe site-ul Migrationsverket si citeste acolo, eu nu cunosc amanunte. Bafta!

  126. Buna,numele meu este Emilia .Sunt studenta in anul 5 la facultatea de medicina din Sibiu si m-ar interesa o cariera in Suedia dupa terminarea facultatii.Stiti cumva cum se procedeaza cu rezidentiatul acolo?As putea sa il incep direct in Suedia?Va multumesc !

    • Buna Emilia! Nu prea sunt la curent cu procedurile astea. Stiu doar ca aici rezidențiatul se face pe baza de interviu, ca un job. Se scot la concurs posturi de ST-läkare si te înscri ca la orice job. Pentru asta e nevoie sa ai legitimatie pt a profesa in Suedia. Informații găsești pe site-ul Socialstyrelsen. Trebuie sa stii limba suedeza. Cam atat cunosc eu. Mult succes!

  127. Mai trebuie spus ca trebuie sa poti vorbi suedeza 🙂 Nu ai cum sa fii ST-läkare fara limba. Ori gasesti un angajator care vrea sa iti plateasca cursurile de limba, ori inveti pe cont propriu. La cursurile tinute de Komvux merge totul mult prea incet..

  128. Buna, unde poti reclama pe cineva care nu te plateste. Am contract de munca.

  129. Buna ziua Salmi,
    Indraznesc sa scriu aici si sa cer ajutor, deoarece am ajus intr-un impas si nu stiu de unde sa incep si sa termin. Astfel povestea mea suna cam asa: am o fetita de 8 ani dintr-o casatorie anterioara si acum sunt recasatorita cu un om minunat, pe care numai Dumnezeu mi l-a scos in cale. O iubeste pe Sofia ca pe propriul copil si face totul pentru ea si pentru noi. Din pacate eu sufar de o boala autoimuna care imi face viata un cosmar. Am descoperit acum vre-o 2 ani ca in Suedia aceasta boala s-ar putea trata sau tine sub control si de atunci am facut totul pentru a ne muta aici. Primul a venit sotul meu care in prezent are un job stabil cu contract nedeterminat si un loc unde sa stea ( nu este chiria personala). Am venit si eu, avem amandoi acte si rezidenta de Suedia, desi eu ma impart intre Romania si Suedia. Nu pot sa imi aduc fetita din cauza tatalui biologic care nu ii da acordul pentru parasirea tarii. Din pacate tatal biologic nu se ocupa de ea si ne-a facut viata un calvar: nici nu o vrea , nici nu o lasa, vrea doar sa faca rau deoarece este avocat si poate. Nu s-a implicat niciodata in viata fetei. In aceasta situatie l-am dat in judecata cerand prin tribunal acordul de a schimba domiciliul fetei in Suedia. Am ajuns in punctul in care trebuie sa fac o ancheta sociala din care sa reiasa ca fata va avea un loc unde sa locuiasca si conditiile in care va locui. ( asa cum se fac in general la noi in tara) Din pacate nu reusesc sa aflu institutia care se ocupa cu astfel de anchete si daca mi-ar face-o cineva aici daca vin cu cerere de la avocatul meu; ca sa o pot depune ca proba in proces. Aud tot felul de lucruri care ma descumpanesc. Nu cunosc pe nimeni care sa fi avut o situatie similara cu a mea. Daca ma puteti ajuta cu informatii va multumesc din suflet!

    • Buna Roxana!

      Îmi pare rău Pt situația urâta cu tatăl fetiței tale, sper din suflet sa puteți rezolva. Din păcate nu îmi vine in minte decât Socialtjänsten sau socialstyrelsen din regiunea unde locuiti. Sper sa va ajute. Va doresc rezolvare rapida!

      • Multumesc pentru raspuns. Ne cam invartim in cerc deoarece am dat multe telefoane si ne trimit de la unii la altii. Acum cred ca avem o problema; noi nu avem chirie la prima mana stam la cumnatul meu si suntem la skatt declarati acolo. Sti cumva daca pot face o ancheta sociala pentru conditiile de trai in aceasta situatie? Ptimesc informatii contradictorii si nu reusesc sa aflu care este realitatea. Mi-e teama sa nu rascolesc un sistem si sa ajungem in strada…. Multumesc!

        • Din păcate nu cunosc deloc sistemul suedez social. Îmi pare rău ca nu te pot ajuta. Va doresc mult noroc și succes, sa iasă totul cum va doriți.

  130. Bună! Sunt studentă in anul 5 la medicină generală si am început sa ma gandesc cu groază la viitorul meu. De mult mă bate gândul să evadez din țară iar in ultimul timp am inceput să mă gândesc serios la Suedia (am început sa învăț şi limba). Întrebări am multe şi nu ştiu cum să le sintetizez mai bine. Aş începe prin a întreba ce şanse aş avea să găsesc un loc de muncă cu zero experiență, ca proaspăt absolvent de facultate?

    • Din păcate nu e ușor sa găsești de munca dacă nu ai experiența suedeza. Ca medic, caută posturi de underläkare sau ST läkare, primul e Pt medici studenți sau care au terminat recent și nu au început rezidențiatul. Al doilea e medic rezident. Aici posturile Pt rezidenți sunt scoase la concurs și se merge la interviu, nu e examen ca in Ro. Cei care nu găsesc post de rezident, lucrează ca underläkare.

      Dacă mai ai întrebări, răspund cu plăcere.

      Succes!

      • Buna Cum a zis si Salmi, e greu fara experienta suedeza , dar nu imposibil. Problema este ca daca nu ai specializare, intri in cosul comun cu toti ceilalti absolventi, si cei suedezi au avantajul ca au facut facultatea aici. Plus ca stiu limba. Din pacate nu mai este aceeasi rabdare in Suedia ca inainte , sa te tina mult timp pana cand esti la nivelul cerut de ei. De aceea cu cat mai mult poti invata suedeza, cu atat mai multe sanse ai. La momentul de fata as zice ca cele mai multe sanse le ai pe un post de vikarierande underläkare, care poate fi pe orice specialitate, in functie de ce preferi si ce primesti. E o chestie buna, in pozitia aia esti omul ce face munca basic, examinari somatice, bilete de trimitere, retete, in felul asta te obisnuiesti cu sistemul si totodata nu esti pusa in postura sa iei decizii mari, ai tot timpul pe cineva in spate care ia decizia. Dupa aia , in functie de cum merge treaba , cum inveti limba si ce recomandari primesti , poti aplica pentru un post de ST läkare, adica rezident. Nu te descuraja, suedeza o poti invata la nivel profesionist daca te stradui, mult mai repede ca alte limbi, de ex Germana Bafta multa !

    • dragi Salmi și Lucian, am nimerit întâmplător pe blogul vostru și am întinerit în prezența omeniei voastre. e minunat că existați!

      nu știu dacă mesajul meu va ajunge la daniellechris, dar sunt interesată să știu ce s-a mai întâmplat cu ea. aș vrea să știu de la ea dacă aș avea cu ce să o ajut… copiii mei au crescut aici și nu au întâmpinat astfel de probleme, dar nu uit că ar fi putut fi una din fiicele mele în situația ei…

      adresa mea de e-mail este miapetri39@gmail.com : vă rog să i-o transmiteți.

  131. Vreau să mi fac un person numar. Cum pot. Rog informatii la nr 0738707025. Rog frumos. Florin.

  132. Buna. Vreau să mi fac un person numar. Cine ma poate ajuta . Florin 073870725.

  133. Buna ziua,
    De ceva timp ma gandesc serios sa ma mut cu familia in Suedia, insa nu stiu daca decizia va fi cea corecta. Sunt casatorita, am o fetita de 8 ani, sotul meu este sofer pe tir in Danemarca (si tranziteaza si Suedia, si Norvegia), iar eu sunt invatatoare. Am 28 de ani iar viitorul in Romania mi se pare foarte sumbru, atat pentru mine cat si pentru copilul meu. As vrea sa ma mut in Suedia insa nu stiu daca exista posibilitatea de a face si acolo ceea ce fac aici : sa lucrez in invatamant. Mentionez ca vorbesc fluent engleza si m-am apucat sa invat suedeza.
    Va rog sa imi spuneti, cei care stiu, cum sta treaba cu actele, daca diplomele imi vor fi recunoscute si acolo si care sunt sansele de a lucra in invatamantul sudez. Sunt constienta ca toate se vor face cu timpul, nu dintr-o data. Multumesc.

    • Buna ziua
      E greu, daca nu foarte greu. Lucrati cu limba suedeza si se presupune ca ar trebui sa ii invatati pe ei limba lor, eventual sa corectati ceea ce aud gresit acasa. Cu engleza, in afara de turism, nu faceti nimic in Suedia. Si nu vorbesc doar ca sa vorbesc, lucrez ca psihiatru si ma lovesc de problemele astea in fiecare zi. Dvs, ca emigrant comunitar, o sa va loviti de urmatoarele: o populatie deja iritata de faptul ca se taie din beneficiile sociale si nedorind sa imparta cu dvs, faptul ca daca nu esti azilant(Africa, Orient) nu au nici o obligatie (morala ma refer) sa va ajute, faptul ca pentru orice munca cat de mica se cere recunoasterea diplomelor si daca ai ghinion mai dai peste un sef care schimba regulile in timpul jocului ( are dreptul). O sa aveti o integrare mai lina daca primiti contract de munca de la inceput si este interes sa va pastreze, altfel e o lupta grea. Daca va ganditi la cei care lucreaza in Suedia, multi lucreaza in constructii, padure,IT, transporturi- ceea ce e in comun e folosirea minima a limbii suedeze si apelul la minim la mentalitatea lor. Cititi blogul lui Sami, cititi-l si pe cel al Liei Stoica si trageti concluziile, vedeti care au fost lucrurile care au usurat integrarea ( contract de munca imediat, casatorie cu cetatean suedez). Nu vreau sa va descurajez, dar nu e ca in sudul Europei. Pentru recunoasterea diplomelor, intrati pe site-ul Socialstyrelsen si scrieti-le, e cel mai bine, nu va luati neaparat dupa sfaturi pt ca se poate sa nu fie updatate.De ex eu am primit drept de practica dupa ce am trimis toate hartiile traduse , fara certificat de limba, lucru care s-a schimbat dupa 15 aprilie 2016, cand se cere pt medici certificat de nivel C1. Pentru educatori banuiesc ca este cel putin la fel. O veste buna e ca suedeza e infinit mai usoara ca germana si se poate atinge un nivel profesionist mai usor. Bafta !

  134. Buna ziua.
    Daca puteti sa ma ajutati cu o informatie.O imputernicire facuta in suedia la notar unde se apostileaza pentru a fi folosita in Romania la un contract de vanzare cumparare?
    Multumesc astept cu interes.

  135. Buna ziua,as avea si eu cateva intrebari daca imi puteti raspunde.As dori sa vin in Suedia in Kristianstad mai exact,prietenul meu lucreaza acolo,eu am lucrat 5 ani de zile ca si educatoare dar nu stiu limba suedeza,m-am apucat sa o invat,imi puteti da niste sfaturi va rog legate de un loc de munca ca educatoare si care ar fi cerintele si despre chirie am inteles ca se gaseste foarte greu.Multumesc.O zi buna!

  136. Sunt doamna Corolina.William de la stat unită, vreau să împărtășesc o mărturie a vieții mele fiecăruia. Am fost căsătorit cu sotul meu William, îl iubesc atât de mult încât am fost căsătoriți timp de 7 ani cu doi copii. Când am plecat în vacanță la Dubia am făcut referire la o femeie pe nume Sandra, i-am spus că nu mai este interesată de căsnicia noastră. Am fost atât de confuz și caută ajutor, nu știu ce să fac Până când am întâlnit prietenul meu Maria, și i-am spus problema mea. Ea mi-a spus să nu mai face griji că ei o problemă ca înainte și mi introducerea unui om pe nume profet TAKUTA care a aruncat o vrajă asupra Lui fostul iubit și l-au adus înapoi la ea după 3 days.Maria mi cere să comunice cu profetul TAKUTA . L-am contactat pentru a ajuta să aduc soțul meu înapoi și nu mi-am cere să vă faceți griji că zeii strămoșilor săi vor lupta pentru mine. Mi-am spus că, după trei zile, m-aș alătura împreună cu soțul meu. După trei zile, soțul meu ma sunat și mi-a spus că este în căutarea de lucruri cu mine din nou, am ma surprins când l-am văzut și am început să plâng pentru iertare. Chiar acum eu sunt cea mai fericită femeie de pe pământ pentru ceea ce a făcut acest mare profet pentru mine și soțul meu, puteți contacta e-mail lui: (takutaegbedie@gmail.com) .. .sau WhatsApp-l pe acest număr. (2348165186811). Contactați-l despre orice problemă, cum ar fi:
    (1) Dacă vrei ca fosta ta să se întoarcă
    (2) dacă aveți întotdeauna vise rele.
    (3) Vrei să fii promovat în biroul tău.
    (4) Dacă vreți un copil.
    (5) Îngrijire pe bază de plante
    (6) Vrei să fii bogat.
    (7) Vrei să îți ceri soțul / soția să fie pentru totdeauna.
    (8) Dacă aveți nevoie de ajutor financiar.
    (9) Lăsați oamenii să se supună cuvintele lor și să-și facă dorința
    (10) soluție de caz ETC
    Contactați-l din nou la (takutaegbedie@gmail.com) sau pe WhatsApp .. pe el pe acest număr. (2348165186811). și să fie binecuvântat.

  137. Sunteți companii, investitori, întreprinderi mici și mijlocii; Iată o ofertă pentru dvs.! Propun tuturor, fără deosebire de sex, rasă și religie, o ofertă de credit de 2000 € la 2000.000 € cu o rată a dobânzii de 2% pe o perioadă de rambursare mai mare de 20 de ani. Condițiile de cumpărare a împrumutului sunt foarte accesibile.
    Pentru toate informațiile, trimiteți-mi solicitările dvs. de a efectua munca necesară pentru a vă satisface și pentru căsuța mea poștală: helenalagarde8@gmail.com

  138. Buna ziua.Lucrez in Suedia din ianuarie 2017 am 2 copii ce fac scoala in Romania.Asi vrea sa aplic pentru alocatie dar nu vorbesc suedeza.care ar fi actele necesare din Suedia si din Romania?va multumesc

  139. Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Dr. (ZAZABA) pentru munca sa minunată în viața mea, am fost diagnosticat cu HIV din 2010 și mi-am luat medicamentele, nu eram mulțumit că am nevoie de HIV. din sistemul meu, am căutat un remediu pentru HIV, am văzut un comentariu despre doctorul (ZAZABA), cum a vindecat HIV cu medicamentul pe bază de plante, l-am contactat și ma călăuzit. Am cerut soluții, a început tratamentul pentru sănătatea mea, mi-a trimis medicamentul prin UPS SPEED POST. Am luat medicamentul așa cum ți-a fost prescris și 6 zile mai târziu am fost vindecat de HIV / HERPES, mulțumesc să-l adaugi pe email (zazabatemple@yahoo.com)
    Dr (ZAZABA) VENIT MAI MULT MULTUMESC DUMNEZEU VORTI PENTRU NOI
    Dr. ZAZABA vindecă virusul care curge, își adaugă sucursala Africii la ceapă și apeluri +38972751056
    1 cura de cancer
    2 cura diabetica
    3 ureche de apel
    4 vindeca herpesul
    5 vindeca negi
    6 vindecarea HPV
    7 Hiv
    8 adu-ți fostul înapoi
    9 medicină pe bază de plante medicinale
    10 extinderea prostatei
    11 Hepatita B

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: